Mas d'Enric va incomplir el protocol de reincidència amb el pres que va matar la cuinera
L'equip de tractament hauria hagut de fer un test d'avaluació al delinqüent quan va agredir un altre intern quatre mesos abans del crim
Barcelona / TarragonaEl crim de la presó de Mas d'Enric va agafar tothom per sorpresa: ha estat el primer cas de la història penitenciària catalana en què un reclús mata una treballadora. No era un pres acabat d'arribar. I. S. O. havia entrat al centre vuit anys abans de matar a ganivetades la cuinera de la presó i suïcidar-se al mateix lloc on treballaven els dos junts. I. S. O. havia ingressat a Mas d'Enric de manera provisional el 26 d'abril del 2016 per l'assassinat a ganivetades d'una altra dona, un crim pel qual el van condemnar l'1 de juny del 2018. Durant els sis anys que van passar entre la sentència i el segon crim, només va tenir una altra conducta violenta, tot just quatre mesos abans que matés la cuinera: va clavar un cop de puny a la cara a un altre pres. Sembla poc important, però, segons ha pogut saber l'ARA, quan va cometre aquesta agressió la presó va incomplir el protocol de reincidència.
Qui té l'última paraula sobre si un pres com I. S. O. pot treballar, en una presó, és la Junta de Tractament, formada per juristes, psicòlegs, educadors i treballadors socials, entre d'altres. Abans, un equip multidisciplinari, que veu el dia a dia del reclús, també emet un informe. Des de l'any 2009, però, aquests equips utilitzen una eina per ajudar-los a prendre la decisió. Es diu RisCanvi i és un test que, amb un algoritme, preveu quin risc té cada intern de reincidir. Aquest risc pot ser baix, mitjà o alt. L'ARA ha tingut accés a la normativa que marca l'ús d'aquesta eina i el protocol és clar: cada sis mesos s'ha de fer una reavaluació. I s'ha de tornar a fer si dins d'aquest període hi ha un "esdeveniment crític".
L'intern I. S. O. va ser avaluat amb RisCanvi fins a 14 vegades des del 2016 i en totes les ocasions menys una (el 2020, en ple confinament) el resultat va ser que el risc de reincidència era baix. L'última avaluació, però, va ser el 13 de juliol del 2023, i després de l'agressió a l'altre pres, el 31 d'octubre del 2023, no se li va fer cap reavaluació. Tant fonts internes de Mas d'Enric com de la conselleria de Justícia confirmen a aquest diari que no es va seguir correctament el protocol i que, per tant, es va cometre un error. L'agressió a un altre pres es considera un "esdeveniment crític" com els que indiquen que cal fer un nou test RisCanvi.
De fet, hi havia dues raons que portaven a fer una nova avaluació de reincidència amb l'algoritme. "L'aparició per primer cop d’una conducta agressiva" a dins del centre i un "canvi d’actitud o conducta important". Són dos supòsits que marca la normativa i després els equips de tractament han de valorar la reavaluació. Tant fonts de Justícia com de la presó confirmen que s'hauria d'haver fet. Quan, el 5 de gener del 2024, després del cop de puny, la Junta de Tractament va aprovar que I. S. O. tornés a treballar a la cuina, ho va aprovar amb uns resultats del RisCanvi que no estaven actualitzats i que encara indicaven que el risc de reincidència era baix. Cal dir, amb tot, que la Junta podria haver aprovat igualment que el pres tornés a la feina encara que el resultat de la reavaluació hagués indicat que el perill era mitjà o alt, però la decisió es va prendre sense aquesta informació.
El RisCanvi, creat per un equip d'investigadors de la Universitat de Barcelona, té en compte fins a 43 factors de cada reclús, com, per exemple, el seu nivell d'hostilitat i la seva capacitat per fer plans raonables de futur. Intenta predir les probabilitats que un reclús s'autolesioni, que cometi un delicte violent, que cometi qualsevol delicte o, com va passar a Mas d'Enric, que pugui atacar un altre intern o un treballador del centre. Qui fa aquest test és l'equip multidisciplinari que tracta habitualment el pres, i en el cas d'I. S. O. no es va seguir el protocol. Des de Justícia han precisat aquest dilluns que els tècnics de la presó no van considerar un esdeveniment crític aquesta agressió. Fonts internes de la presó tarragonina precisen que en aquell moment la psicòloga responsable de fer-lo estava de baixa i que ningú de la direcció els va avisar que calia tornar a fer la prova. És a dir, no es va arribar a valorar. La normativa marca que els subdirectors de tractament "són responsables de l’organització de la tasca dels equips multidisciplinaris al centre" i de "supervisar l’avaluació de risc", "d’acord amb les directrius".
Sigui com sigui, la presó no va seguir el protocol i ningú va acabar fent ni ordenant la reavaluació amb aquesta eina clau, tot i que no definitiva. El RisCanvi sovint ha estat al centre de la polèmica i no està vist amb bons ulls per tots els sectors penitenciaris. El professor del departament de tecnologies de la informació i la comunicació de la Universitat Pompeu Fabra Carlos Castillo explicava a aquest diari que amb aquest algoritme "les possibilitats de reincidència s'estimen a la baixa". També alertava, per exemple, que no és tan precís amb els subgrups, com les dones, que representen un 10% de la població penitenciària. Amb tot, segons els seus creadors, el RisCanvi té una alta capacitat predictiva, del 72%.
Tornar a la feina
Després de l'agressió a un altre pres, la Junta de Tractament va considerar el 5 de gener, sense el RisCanvi actualitzat, que I. S. O. podia tornar a treballar a la cuina. Al cap de 68 dies va assassinar la cuinera. Però ja hi havia treballat abans. De fet, 48 hores després de l'agressió a l'altre intern, havent passat unes hores al departament de sancionats, I. S. O. ja tornava a treballar a la cuina. I això va provocar tensions internes a Mas d'Enric. Una setmana més tard, el 7 de novembre del 2023, va abandonar la cuina fins que el van readmetre arran de l'avaluació sense el RisCanvi actualitzat del 5 de gener del 2024. A l'expedient del pres hi consta que va deixar la cuina perquè va agafar una baixa voluntària, però fonts internes de la presó assenyalen que, amb el protocol a la mà, davant d'una agressió a un altre pes se l'hauria hagut d'expulsar directament de la feina. Fonts de Justícia, però, asseguren que en aquest cas el protocol sí que es va aplicar correctament i que, encara que a l'expedient hi posi que va sortir de la cuina per una baixa voluntària, de fet en va ser expulsat de manera executiva tal com marca la normativa.
Per l'agressió, el 14 de desembre del 2023 I. S. O. va ser sancionat a 11 dies d’aïllament a la cel·la, sanció que, quan va matar la cuinera, encara estava pendent d'executar. Fonts de Mas d'Enric assenyalen que la trajectòria del pres no va ser exemplar, perquè no va reconèixer mai el delicte pel qual estava entre reixes ni va voler fer un programa de reinserció. A més, segons les mateixes fonts, no va pagar la indemnització a la família de la víctima. De diners, però, en tenia: l'ARA ha pogut comprovar que al seu compte de la presó hi tenia 8.203 euros.