L'Audiència de Palma absol 'el rei de la nit mallorquina', Bartomeu Cursach
L'acusació particular, l'única que es mantenia, es va retirar ahir i la causa s'ha acabat de desmuntar
PalmaL'Audiència de Palma ha absolt oficialment l'empresari més conegut de la nit mallorquina, Bartomeu Cursach, de la macrocausa que porta el seu nom, el cas Cursach. Després que la darrera acusació particular que mantenia càrrecs contra ell anunciàs ahir dilluns que els retirava, el tribunal ha confirmat aquest dimarts que queden alliberats el magnat i la seva mà dreta, Tolo Sbert, director general del Grup Cursach. Ara, dels 24 acusats que hi havia inicialment, el judici només continua contra dos policies locals de Palma, Josep Mayans i Gabriel Mayol.
Cursach ha abandonat l'Audiència de Palma aquest dilluns poc abans de la una del migdia per no haver-hi de tornar, almenys en aquesta causa. L'empresari ha sortit de l'edifici amb la mateixa posada en escena que ha assajat pràcticament cada dia abans o després de travessar la porta de la seu judicial des que va començar el procés: d'una mà, la dona, i de l'altra, la filla. Mentre que l'expressió d'elles era d'una satisfacció visible, la d'ell era més difícil de desxifrar. Més enllà d'això, els periodistes que l'esperaven a la sortida no han pogut obtenir res més d'ell, atès que s'ha negat a fer cap declaració.
Cal recordar que la Fiscalia va llevar els càrrecs contra l'empresari la setmana passada, i que la Comunitat Autònoma es va retirar com a acusació a l'inici del judici oral. Tot això, després que el ministeri públic davallàs, el mes de juny, de vuit anys i mig de presó la petició de pena per a Cursach i Sbert a un any i mig i tres anys i mig, respectivament. També va exculpar el director de Tito’s i BCM, Jaime Lladó, i els membres de l'Administració pública implicats, entre els quals hi havia una directora general de la Conselleria balear de Turisme. De la mateixa manera, va abaixar les penes de la resta de policies que seien a la banqueta.
Aquest dimarts, a més, la Fiscalia ha demanat que es dedueixin quatre testimonis, perquè considera que poden haver comès un delicte de fals testimoni. Concretament, consideren especialment "sagnant" el cas de la inspectora de Blanqueig, que durant la seva declaració va insistir que no recordava absolutament res dels fets. Juntament amb aquest, ha exposat el cas d'una testimoni per les seves "mentides ostentoses"; el d'un tercer, que també va relacionar la seva amnèsia amb un accident, però que no va especificar quin cop va patir, i un quart.
El rei de la nit, invicte
Així, el que va ser el rei de la nit mallorquina surt invicte de la causa que va adoptar el seu nom el 2013 arran d’una investigació per aclarir si s’havien manipulat oposicions de la Policia Local de Palma el 2012. Poc després, va acabar derivant en una trama en què guàrdies civils i policies nacionals acusaven policies municipals d’extorsionar empresaris de la nit i comerços de Palma, amanida amb favors pagats amb drogues i prostitutes a Tito’s.
Fins i tot, l'advocat de Cursach, Enrique Molina, ha insistit que el procés ha estat "injust" per al seu client, al qual en principi van arribar a atribuir una quinzena de delictes, inclòs un homicidi. "Ens hem vist sotmesos a un procés que ha durat cinc anys i mig any de vista oral de manera injusta", ha insistit Molina, per la qual cosa demana ara que les costes les assumeixin les acusacions particulars, les quals ha acusat de "mala fe".
El preludi de l'absolució
Una de les claus per girar el procés a favor seu va ser acusar els acusadors, és a dir, el jutge i el fiscal que van investigar en primera instància els fets dels quals acusaven Cursach, Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán. Això va fer trontollar tota l'acusació que hi havia contra el magnat. Els dos instructors del cas van acabar apartats després de ser acusats de fins a nou delictes, tot i que més tard el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) només hi mantingués el de revelació de secrets i omissió del deure de perseguir delictes.
Poc després, van ser jubilats anticipadament i ara estan a l’espera que el TSJIB els jutgi per la investigació que van fer des del jutjat d’Instrucció número 12 de Palma. Penalva i Subirán van construir l’acusació contra el Grup Cursach i els policies que hi ha processats a partir d’interrogatoris que ara es qüestionen. Nombrosos testimonis han renegat de les declaracions que –segons la documentació aportada–van fer davant el jutge i el fiscal, al·legant que els van pressionar, mentre que d’altres han confirmat el que ja van dir en la fase d’instrucció, que bàsicament retratava accions de pressió a possibles competidors en el món de la nit.
De fet, l'omnipresència de la causa contra jutge i el fiscal ha posat la cirereta a la sessió del judici del cas Cursach d'aquest dimarts. La jornada ha culminat en una darrera petició de la Fiscalia en l'escrit de conclusions definitiu de la macrocausa: que s'obri una nova línia d'investigació contra Penalva i Subirán. El ministeri públic considera que han de ser investigats per delictes de coaccions o d'obstrucció a la justícia i assenyala que "la instrucció va estar allunyada dels principis bàsics del que ha de ser una investigació penal".