Justícia

El Constitucional sanciona un advocat per inventar-se cites de sentències del mateix tribunal

El lletrat va justificar que se li havia "desconfigurat" la base de dades de jurisprudència

ARA
1 min
Imatge del Tribunal Constitucional

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) ha sancionat un advocat col·legiat a Barcelona que va presentar una demanda d'empara on citava (entre cometes) 19 fragments de sentències del mateix tribunal, però cap d'elles era real. Els magistrats han acordat per unanimitat sancionar-lo per "falta del degut respecte" al tribunal, i ho consideren un "clar menyspreu".

El lletrat va justificar-se dient que havia preparat una base de dades de jurisprudència específica per a aquell cas, però que s'havia "desconfigurat" i per això va acabar plasmant cites falses. Per al TC, l'explicació no és creïble i creu que l'advocat ni tan sols ha intentat demostrar el que diu, ja que no ha ensenyat la suposada base de dades. A més, els jutges recorden que els advocats són responsables sempre de revisar els escrits que presenten al tribunal i de corregir qualsevol error abans d'entregar-lo.

Amb tot, els magistrats ho han deixat en una sanció menor o advertència, que també comunicaran al seu col·legi, perquè no ho havia fet abans. També creuen que l'engany no hauria canviat el destí de la seva demanda perquè era "evident que la irrealitat quedaria al descobert". La demanda d'empara va quedar inadmesa tan bon punt el tribunal va constatar que les cites de jurisprudències eren totes falses.

stats