Societat Justícia 10/06/2022

Condemnen l'excúpula de l'ACA per adjudicacions a dit però l'absolen de malversació

L'Audiència de Barcelona imposa als sis acusats una pena de dos anys de presó i fins a dotze d'inhabilitació

2 min
Els sis exresponsables de l'ACA condemnats, durant el judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaSis anys i mig després, l'Audiència de Barcelona ha condemnat l'excúpula de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per diverses adjudicacions a dit a una empresa entre els anys 2007 i 2008. El tribunal considera que els sis exresponsables de l'ens processats, entre els quals l'exdirector, Manel Hernàndez, i l'exgerent, Josep Lluís Quer –que també va dirigir l'organisme d'Infraestructures de la Generalitat–, es van posar d'acord per filtrar informació confidencial a aquesta empresa –que estava controlada per Quer– perquè aconseguís els contractes, valorats en més de set milions d'euros. Malgrat tot, els magistrats absolen els acusats del delicte de malversació perquè consideren que no ha quedat provat que les adjudicacions perjudiquessin les arques de l'ACA, perquè els treballs es van acabar fent.

La Fiscalia demanava fins a sis anys de presó per als acusats, però com que la sala ha desestimat el delicte de malversació, finalment la sentència imposa dos anys de presó als exresponsables públics i entre quatre i dotze anys d'inhabilitació per prevaricació i revelació i utilització d'informació reservada.

Situació de "privilegi"

Segons la sentència, la informació que els acusats van facilitar a l'empresa controlada per Quer la va posar en una situació de "privilegi" respecte als seus competidors, ja que va poder presentar la millor oferta per obtenir amb el paquet d'adjudicacions, que havien de servir per unificar la gestió de l'aigua que es feia a Catalunya amb la normativa europea i anaven acompanyades d'accions mediambientals. De fet, els magistrats asseguren que l'empresa no només va tenir accés a la informació confidencial que li passaven els acusats, sinó que aquests van redactar de manera "deliberada" un contracte "imprecís", perquè la resta d'empreses que optaven a l'adjudicació no hi tinguessin res a fer.

D'aquesta manera, l'empresa va aconseguir un contracte de consultoria sobre la conca fluvial de Catalunya, per valor de 3,75 milions d'euros, i li van adjudicar 38 contractes més de treball valorats en 3,93 milions. Segons la sentència, també es va fraccionar el contracte principal perquè alguns dels projectes associats es poguessin adjudicar directament a la consultoria de Quer. Com que s'ha descartat la malversació, la sentència anul·la els embargaments als condemnats que poden recórrer el pronunciament davant el Tribunal Suprem.

stats