Tribunals
Societat Justícia 30/03/2023

Cas Jubany: les primeres proves d'ADN no troben rastre del principal sospitós de l'assassinat

El jutge ordena a la policia científica fer la resta d'anàlisis genètiques que encara queden pendents

2 min
Helena Jubany en una fotografia cedida pels seus familiars.

BarcelonaFa un mes, el jutge que torna a investigar l'assassinat d'Helena Jubany, a qui van tirar al buit des d'un bloc de pisos de Sabadell el desembre del 2001, va reobrir la causa contra el que inicialment va ser el principal sospitós de la seva mort, Santi Laiglesia, i va demanar que es comparés el seu ADN amb el de les restes biològiques trobades al cos i la roba de la víctima. Però els resultats de les primeres anàlisis han descartat Laiglesia, segons explica el magistrat en una nova interlocutòria. Ara bé, els forenses només han confrontat una part de les proves que els demanava el jutjat, que ha oficiat la policia científica perquè faci la resta de comparatives que queden pendents.

En concret, els forenses de l'Institut Nacional de Toxicologia han analitzat només les restes del cos de Jubany, però no el perfil genètic masculí que també es va detectar a la roba i les sabates de la noia i que no va ser analitzat tampoc en la primera investigació, després del crim. La família Jubany subratlla precisament la importància de poder comparar també aquestes mostres amb les dels investigats. A través d'un fil de Twitter, critiquen "la deixadesa" de l'Institut a l'hora d'analitzar totes les proves com els demanava el jutge.

De fet, el magistrat considera que les evidències genètiques detectades al cos i la roba de la víctima poden ser "decisives" a l'hora d'identificar l'assassí de Jubany. Per això va ordenar comparar-les amb l'ADN de Laiglesia i també amb el d'un dels autors dels anònims que va rebre la víctima dies abans de morir i que també està investigat en el cas. Els investigadors ja van descartar que les restes coincidissin amb aquest segon encausat, Xavi Jiménez.

A diferència de Jiménez, Laiglesia ja va estar investigat per l'assassinat, però el primer jutge del cas el va exculpar el 2005 per manca de proves i va arxivar la causa, tenint en compte que l'altra encausada, Montse Careta –parella de Laiglesia en el moment dels fets– es va suïcidar a la presó.

Més indicis

Malgrat la importància que el jutge dona a les proves d'ADN, en el seu penúltim escrit recordava que hi ha altres indicis contra els investigats que en un primer moment també es van descartar. Per exemple, que al pis de Careta –on Laiglesia dormia periòdicament– s'hi trobessin els mateixos llumins que van aparèixer a l'escena del crim. O que també hi apareguessin capses de medicaments amb el mateix principi actiu que el que es va trobar al cos de la víctima i al suc de préssec que acompanyava un dels anònims rebuts per Jubany poc abans de morir. El jutge tampoc descarta que les trucades que es van fer des del telèfon fix d'aquest pis la nit del crim no les fes Careta, sinó Laiglesia. De fet, subratllava que set dels nou indicis que van portar Careta a la presó el 2002 també "són directament o indirectament aplicables" a Laiglesia, que era la seva parella.

stats