Tribunals

Cas Jubany: el jutge reobre la investigació contra el principal sospitós

El magistrat demana que se li extregui una mostra d'ADN per comparar-la amb les restes trobades a la víctima

Helena Jubany en una fotografia cedida pels seus familiars.
21/02/2023
3 min

BarcelonaNou gir en la investigació per l'assassinat d'Helena Jubany, que es va reobrir l'any 2020. El jutge que ara porta el cas ha decidit reobrir la investigació contra el que inicialment va ser el principal sospitós de la mort de la jove: Santi Laiglesia. L'any 2005 aquest home va ser exonerat per manca de proves i el cas es va tancar, però a partir dels nous indicis aportats per la família Jubany, fa gairebé tres anys, el nou jutge va decidir reobrir la causa i centrar-la en dues persones. Inicialment, va investigar l'autor dels anònims que Jubany va rebre poc abans de morir, Xavi Jiménez, i ara vol explorar de nou la primera línia d'investigació, que apuntava a Laiglesia. La clau són les mostres d'ADN localitzades en la roba i el cos de la víctima, que s'han pogut analitzar amb tècniques que en el moment del crim no existien. Els investigadors ja van descartar que aquestes restes coincidissin amb l'autor dels anònims i ara el jutge vol confirmar si eren de Laiglesia. Per això ha ordenat que se li extregui una mostra d'ADN de manera voluntària o no.

Després de reobrir de nou el cas, els investigadors van analitzar la roba i les sabates de la víctima. Inicialment, aquestes peces no es van analitzar, però aplicant-hi les noves tècniques els forenses van determinar que hi havia material genètic masculí. També en van trobar a les mostres vaginals que s'havien extret a la dona en el moment del crim. El jutge del cas considera que aquestes restes poden ser "decisives" a l'hora d'identificar l'assassí o assassins de la jove i "vincular-lo amb el crim". I més tenint en compte que tant Laiglesia com l'altre investigat –i autor dels anònims– sempre han negat "haver coincidit" amb Jubany en els dies anteriors al seu assassinat "i encara menys haver-hi tingut un contacte físic", argumenta el jutge en l'últim dels seus escrits. "L'obtenció d'aquest element probatori i la comparativa amb el material genètic de Santiago L.P. podria permetre –en funció dels resultats de la diligència de prova– fer avançar la investigació de manera decisiva i fonamentar un eventual i hipotètic judici de culpabilitat d'una intensitat superior als indicis ja existents", justifica el magistrat.

Altres indicis

Les peces de roba ara analitzades es van trobar al terrat del bloc de pisos des d'on Jubany va ser llançada al buit el 2 de desembre del 2001, després que una persona o diverses la droguessin amb sedants. En aquesta finca hi vivia la parella de Laiglesia, Montserrat Careta, que també va estar investigada pel cas i es va suïcidar a la presó. La família de Jubany sempre ha defensat que Laiglesia vivia en aquest habitatge de manera gairebé permanent i que, per tant, va poder ser-hi en el moment del crim, però el primer jutge del cas no va considerar que això estigués del tot demostrat. També va descartar altres indicis que podien vincular Laiglesia amb l'assassinat, com ara que ell, Jiménez i Jubany es coneguessin de la Unió Excursionista Sabadell. El jutge creu que els resultats de les proves d'ADN podrien ajudar a reforçar també aquests elements, a més que els peritatges sobre els anònims han corroborat l'autoria de Jiménez i que en el seu moment ja es van detectar "contradiccions" entre les declaracions de Laiglesia i Careta sobre on van dormir la nit del crim o sobre on era ell el dia de la desaparició de la víctima.

A aquests indicis, el nou jutge del cas n'hi suma d'altres que en un primer moment també es van descartar. Per exemple, que en el pis de Careta –on Laiglesia dormia periòdicament– s'hi trobessin els mateixos llumins que van aparèixer en l'escena del crim. O que també hi apareguessin capses de medicaments amb el mateix principi actiu que el que es va trobar en el cos de la víctima i en el suc de préssec que acompanyava un dels anònims rebuts per Jubany poc abans de morir. El jutge tampoc no descarta que les trucades que es van fer des del telèfon fix d'aquest pis la nit del crim no les fes Careta, sinó Laiglesia. De fet, subratlla que set dels nou indicis que van portar Careta a la presó el 2002 també "són directament o indirectament aplicables" a Laiglesia, que era la seva parella.

stats