Tribunals

Buscar proves d'una possible sospitosa: l'últim cartutx en el cas Jubany

L'instructor descarta traspassar la investigació als Mossos d'Esquadra, com demanava la família

Helena Jubany en una fotografia cedida pels seus familiars.
04/07/2023
2 min

BarcelonaLa investigació per l’assassinat d’Helena Jubany, a qui van llançar al buit des del terrat d’un bloc de pisos de Sabadell el desembre del 2001, va tornar a un carreró sense sortida a mitjans de juny, després que les proves d'ADN descartessin l'home a qui la família considera el principal sospitós de l'assassinat, Santi Laiglesia, i el segon investigat i autor d'un dels anònims que va rebre la jove abans que la matessin, Xavi Jiménez. Ara el jutge ha acceptat un dels últims cartutxos que li quedaven a l'acusació per intentar portar a judici algun dels investigats o una tercera persona. El magistrat que porta el cas ha ordenat a l'Institut Nacional de Toxicologia i a la unitat científica de la Policia que li aporti totes les analítiques fetes fins ara per poder valorar si hi pot haver algun tipus de compatibilitat amb els dos investigats i fins a quin punt podria tenir entitat com a prova de cara a jutjar-los. També demana que la policia certifiqui si entre les mostres biològiques que es conserven del cas hi ha alguna "resta genètica d'origen femení –aliè al de la víctima– i que sigui susceptible de comparació o valoració".

El jutge ja descarta d'entrada que aquesta possible mostra es pogués comparar amb l'ADN de l'única investigada inicialment en el cas, que va arribar a ingressar a la presó preventivament, Montserrat Careta, la parella de Laiglesia, que vivia al bloc de pisos des d'on van llançar Jubany al buit i que era membre –com els dos investigats i la víctima– del Centre Excursionista de Sabadell (CES). Careta es va suïcidar a la presó i, per això, l'instructor recorda que "no se li pot exigir responsabilitat criminal ni pot ser objecte d'investigació". Ara bé, en l'última resolució, el jutge obre la porta a arribar a comparar aquestes restes amb les d'una altra dona investigada inicialment pel primer jutge del cas Jubany, Ana E. Aquesta dona també era membre del CES i els investigadors la van arribar a situar inicialment com una de les autores d'un altre dels anònims rebuts per Jubany, però finalment va quedar exculpada.

"La lectura dels informes elaborats per la Brigada Provincial de Policia Científica de Barcelona-Laboratori de Biologia-ADN i l'Institut Nacional de Toxicologia no permeten, en aquest moment, arribar a la conclusió que entre el material genètic trobat –i que no s'havia localitzat en el primer moment de l'arxiu– existeixi component genètic femení –aliè al de la víctima– valorable i que permeti, en termes de probabilitat raonable, vincular la senyora E. amb aquestes restes biològiques", apunta el jutge. Si entre les restes que inicialment no es van analitzar i que ara sí que s'han passat als laboratoris hi hagués un perfil genètic femení comparable, les acusacions podrien demanar la reobertura de la causa contra aquesta dona, igual que es va fer amb Laiglesia, perquè es tractaria d'una prova nova.

Col·laboració policial

D'altra banda, la investigació del cas es mantindrà en mans de la Policia Nacional. La família Jubany havia demanat que els Mossos d'Esquadra poguessin incorporar-se al cas com a policia judicial, però el jutge ho descarta. Malgrat tot, no tanca la porta al fet que els dos cossos policials poguessin arribar a col·laborar en algun aspecte de la investigació o que un dels cossos prestés "tasques de suport" a l'altre.

stats