Justícia

Cinc jutjats més perquè els judicis a multireincidents no triguin un any i mig

Generalitat, Estat i Ajuntament de Barcelona acorden que la Guàrdia Urbana pugui consultar a l'instant els antecedents dels detinguts

Moment de la detenció d'una persona vinculada a un robatori.
04/12/2024
4 min

BarcelonaAcord a tres bandes per fer front a la multireincidència a Barcelona. A partir de l'any que ve, la capital catalana comptarà amb cinc jutjats de reforç per afrontar judicis ràpids i delictes lleus com els furts, segons han acordat la Generalitat, el govern espanyol i l'Ajuntament de Barcelona amb el vistiplau del poder judicial. El pla de xoc contra la multireincidència subscrit per les tres institucions també inclou una competència nova per a la Guàrdia Urbana: els agents tindran accés per primera vegada a una eina informàtica que els permetrà consultar a l'instant els antecedents de la persona que acaben de detenir. El canvi, que no serà exclusiu per a la policia barcelonina, sinó que totes les grans ciutats que ho vulguin podran sol·licitar-ne l'accés d'ara endavant, permetrà "estalviar-se mesos en la tramitació dels judicis ràpids".

En concret, es crearan quatre jutjats penals i un d'instrucció amb la previsió que estiguin en funcionament el primer trimestre del 2025. Fins ara, a la ciutat ja hi havia quatre jutjats penals de reforç en marxa, de manera que el nombre es duplicarà. Sumats als 25 ja estructurals, s'arribarà a 33 jutjats penals en funcionament. Pel que fa als jutjats d'instrucció especialitzats en delictes lleus, a Barcelona ja n'hi ha un d'estructural i dos de reforç, als quals se'n sumarà un més.

El pla de xoc l'ha anunciat aquest dimecres el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, que ha subratllat que, amb aquests jutjats de reforç, Barcelona passarà a tenir més jutjats penals que Madrid. Ara per ara, a la capital catalana n'hi ha dos menys, malgrat que a la ciutat hi ha programats el doble de judicis per furt que a Madrid. Això fa que Barcelona tingui una espera mitjana d'entre 13 i 14 mesos per a un judici ràpid, que per llei s'haurien de fer en un marge de 15 dies, mentre que la mitjana a l'Estat voreja els sis mesos.

El ministre ha afegit que l'objectiu del pla de xoc presentat aquest dimecres és que Barcelona s'acosti a la mitjana estatal. També el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha assegurat que els nous jutjats "permetran en un termini de dos anys posar-nos en la mitjana espanyola" en una compareixença conjunta. A l'acte també hi ha participat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que s'ha celebrat després d'una reunió en què també hi havia el president de la Generalitat, Salvador Illa. Els representants han explicat que hi haurà reunions semestrals per seguir l'aplicació d'aquest pla i tots han valorat la implicació del president espanyol, Pedro Sánchez, així com de la presidenta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Isabel Perelló, i el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos.

Un "forat negre" en seguretat

Els jutjats de reforç són, per definició, temporals, però Bolaños ha evitat concretar quina vigència està prevista per als que es crearan l'any vinent. "Es mantindran el temps que calgui per lluitar contra la multireincidència", s'ha limitat a dir. Amb tot, ha afegit que confia en l'impacte que tindrà la llei d'eficiència del servei de justícia, que entrarà en vigor l'1 de gener i que canviarà l'esquema actual de jutjats unipersonals per tribunals d'instància, mitjançant els quals "serà més fàcil assignar jutges als àmbits on siguin més necessaris sense necessitat de crear noves unitats judicials".

Per quantificar l'impacte de la multireincidència a la ciutat, Bolaños ha recordat que hi ha identificades 487 persones que entre elles sumen 6.169 delictes. En general, per furts o petits delictes contra el patrimoni "que no tenen incidència en la integritat física de les persones, però que generen percepció d'inseguretat", ha valorat.

L'alcalde de Barcelona ha destacat com els operatius policials conjunts de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han fet créixer les detencions de multireincidents, si bé ha lamentat que "s’havia normalitzat la frase que «entren per una porta i en surten per una altra»", en referència que no sempre els arrestats acabaven al jutjat o, si és el cas, a la presó provisional. Per això, ha dit Collboni, "era imprescindible el front judicial [on] es multiplicaven les cues de presumptes delinqüents a ser jutjats". En aquest sentit, ha descrit aquesta situació com "el forat negre principal en matèria de seguretat a Barcelona". Hi ha coincidit Espadaler, que ha afirmat que es tracta d'un problema que "identifiquen perfectament tots els estudis demoscòpics sobre percepció de la seguretat a Barcelona".

Més eines per a la Guàrdia Urbana

L'acord que s'ha presentat aquest dimecres també dona accés als agents de la Guàrdia Urbana a una eina informàtica del govern espanyol que ja poden fer servir altres cossos policials. Es tracta del sistema SIRAJ, que permet consultar els antecedents d'un sospitós. "L'agent pot saber en temps real si la persona que acaba de detenir és multireincident o no i, per tant, el podrà orientar al jutjat competent", ha resumit Bolaños. Per aprovar que el cos barceloní tingui accés a aquest sistema, l'executiu espanyol ha de modificar un reial decret, cosa que Bolaños ha assegurat que faran "immediatament". Com els nous jutjats, el ministre ha afirmat que aquesta novetat s'aplicarà durant el primer trimestre del 2025 i que retallarà els "mesos" que es triga actualment fins a saber si el procediment s'ha de fer en un jutjat penal o un d'instrucció.

Reaccions

Aquest mateix dimecres, l’Associació del Passeig de Gràcia i Barcelona Oberta han aplaudit la mesura. En un comunicat, han valorat que la creació de cinc jutjats nous suposa "un avenç molt significatiu perquè permetrà agilitzar els processos judicials i aplicar més ràpidament els agreujants per a aquells delinqüents que reincideixen en les seves activitats criminals". L'anunci del pla de xoc contra la multireincidència també ha convençut Pimec, que l'ha valorat com una "eina clau per millorar la seguretat i l'activitat econòmica", així com "un pas important per donar una resposta judicial àgil i eficaç" a la multireincidència.

Junts ha aprofitat l'anunci per reivindicar les reformes que han impulsat al Congrés per lluitar contra la multireincidència. "El que fa el president Illa s'acabarà fent legislativament gràcies a la iniciativa de Junts", ha afirmat el seu secretari general, Jordi Turull, en roda de premsa. També ha celebrat que s'obri aquest debat després del "xàfec" que, segons ha dit, va caure al seu partit per posar-lo sobre la taula, si bé vinculant-lo amb la immigració. Per la seva banda, ERC ha registrat una moció al Parlament en què reclama crear 55 jutjats nous a Catalunya per "agilitzar" l'administració de la justícia i també abordar la multireincidència tenint en compte qüestions com la "situació socioeconòmica" i deixant de banda el "punitivisme".

stats