"Alerta amb el sostre!": el missatge a la mina de Súria que els geòlegs morts no van poder veure
El sumari del cas constata una concatenació d'errors que podrien haver causat el triple accident mortal
Barcelona"Un company m'ha avisat que el sostre no estava bé", explicava a l'ARA un miner de Súria poques hores després que tres geòlegs morissin sepultats per una llosa de gairebé dues tones en una de les seccions de les instal·lacions de Cabanasses, que explota Iberpotash, una de les empreses del grup ICL. L'avís entre companys també va quedar plasmat en un informe que el torn de nit va penjar a la pissarra de la mina després de sortir. "Alerta amb el sostre!", s'hi podia llegia en una de les anotacions. Al miner que la va escriure li havia caigut a prop una pedra d'uns 20 quilos mentre treballava a la secció 30, on una estona més tard moririen els tres geòlegs. Les víctimes mortals, però, no havien pogut veure aquest comunicat, perquè es va penjar quan ells ja eren dins de la mina. Així es desprèn dels informes inclosos en el sumari judicial del cas, segons ha avançat El País i ha pogut comprovar l'ARA.
Les primeres investigacions dels Mossos d'Esquadra, la Generalitat i els pèrits del cas apunten a una concatenació d'errors que podria haver acabat causant el triple accident mortal. La mateixa empresa que gestiona la mina admet l'errada de comunicació que va fer que els geòlegs no tinguessin la informació dels miners que estaven acabant el torn, abans d'entrar-hi ells. Ara bé, els Mossos d'Esquadra també han detectat altres presumptes mancances de seguretat. La tasca del jutge de Manresa que porta el cas serà determinar quina d'aquestes mancances va acabar desembocant en l'accident –o si va ser la suma de totes– i de qui va ser la responsabilitat.
A la vista dels primers indicis, l'advocada de la família de dos dels geòlegs que van perdre la vida el passat 9 de març, Nereida Crespo, considera que l'accident era "previsible" i "evitable". Aquesta conclusió difereix de la que extreu l'empresa, que, tot i admetre el problema de comunicació, considera que l'accident va ser "imprevisible".
Un forat més gran del compte
L'informe dels Mossos d'Esquadra apunta que la inestabilitat del sostre que es va acabar desplomant podria haver-se donat per dos motius: les característiques de l'excavació que van fer els miners del torn de nit que va precedir els geòlegs i la mida dels pilars que aguantaven la galeria. Aquella nit els miners tenien l'objectiu de connectar la zona que estaven excavant amb una altra galeria ja acabada. Però, més enllà dels treballs que tenen planificats dins del pla de seguretat, sovint els miners demanen permís als seus responsables per poder treure's un sobresou excavant alguna zona més per augmentar la quantitat de potassa recollida, cosa que també beneficia l'empresa. És el que s'anomena, col·loquialment, "una mossegada" o "punxada" a la roca. L'equip de la secció 30 van sol·licitar autorització per obrir aquesta nova foradada i el cap els va donar permís. Els Mossos conclouen, però, que la mida d'aquesta nova obertura doblava la que els haurien autoritzat.
De fet, segons el mateix informe policial, les mides d'alguns dels pilars que aguanten la galeria que es va acabar enfonsant parcialment eren inferiors al que marca la normativa. Ara la investigació també haurà de determinar si les excavacions extres que es podrien haver autoritzat a la zona eren la causa d'aquesta fragilitat. De moment, en la causa encara no hi ha ningú investigat. Però a la vista dels informes inclosos en el sumari l'acusació particular es planteja demanar la declaració de diverses persones amb aquesta condició, així com sol·licitar noves diligències que puguin apuntalar les primeres conclusions o aportar nous indicis.