Tribunals

La família de Pedro Rodríguez demana cinc anys de presó per a Peral per esquivar les indemnitzacions

López comença el tractament per obtenir permisos i Peral demana el seu expedient per saber si ha admès el crim

3 min
Rosa Peral i Albert López  al jutjat

BarcelonaLa condemna pel crim de la Guàrdia Urbana, de 25 anys per a Rosa Peral i de 20 per a Albert López, incloïa també una indemnització de 885.000 euros que entre tots dos havien de pagar a la família de la víctima, l'agent Pedro Rodríguez. Quatre anys després d'aquella condemna, Peral s'enfronta a una nova acusació per suposadament amagar el seu patrimoni en un intent d'evitar pagar aquesta indemnització. A l'acusació que va presentar la fiscalia, que reclama una pena de quatre anys i mig per un presumpte delicte d'alçament de béns, s'hi suma la de l'acusació particular, que exerceix la família de la víctima. Fonts jurídiques han explicat a l'ARA que la família de Rodríguez eleva la petició de condemna fins a cinc anys de presó.

Les acusacions també assenyalen el pare de Peral, que suposadament va accedir a posar al seu nom la seva meitat de la casa de Vilanova i la Geltrú, comprada a mitges amb el seu exmarit i on en el moment del crim convivia amb Rodríguez. Aquesta meitat de l'habitatge té un valor aproximat d'uns 100.000 euros. Peral i el seu pare presumptament van fer el mateix amb el cotxe i la moto d'ella, de manera que Peral es va quedar formalment sense patrimoni. Per fer el traspàs, van demanar que un notari es desplacés a la presó de Mas d'Enric, quan Peral ja estava condemnada per l'Audiència de Barcelona i a l'espera que el Tribunal Suprem resolgués els recursos que, finalment, van confirmar la sentència.

Els permisos de l'altre condemnat

Mentrestant, Albert López, l'altre condemnat pel crim de la Guàrdia Urbana, ha començat un tractament preliminar a la presó de Quatre Camins abans d'entrar al programa específic de delictes violents, un curs que li podria obrir la porta a permisos penitenciaris, sortides puntuals i, fins i tot, un tercer grau. La polèmica va estar servida a finals d'abril d'aquest any, quan des de la defensa de López van confirmar que el condemnat havia reconegut els fets que havia negat durant el judici, un pas important (però no definitiu) per accedir a permisos. Tot i això, al cap de poques hores la mateixa defensa va desmentir-ho. Ho va fer després que l'altra condemnada, Rosa Peral, preguntés exactament què havia admès López i com l'afectava això a ella, ja que la sentència conclou que tots dos van planificar i executar l'assassinat de Pedro Rodríguez. Fins i tot des de la defensa de Peral van apuntar a una revisió de la sentència.

De fet, la defensa de Peral ha enviat un escrit a la conselleria de Justícia per accedir a l'expedient penitenciari de López i saber si realment va admetre els fets. ¿López ho va reconèixer davant del seu equip de tractament? Aquesta és una pregunta que continua sense resposta. El que sí que sabem ara és que López està fent la part prèvia a l'itinerari especialitzat en delictes violents, format per diversos programes psicosocials. Si aconsegueix superar aquesta part prèvia, el condemnat pel crim de la Guàrdia Urbana podria accedir a aquest itinerari que busca la rehabilitació i reinserció del pres. Per això, fer aquest curs és un element que les juntes de tractament valoren positivament a l'hora d'atorgar permisos. "Res és automàtic", avisen fonts penitenciàries.

En resum, fent aquest curs López està guanyant punts, però no tots, ja que hi ha altres elements, com el comportament dins de la presó, que també poden jugar a favor del condemnat i que per si sols (havent complert la proporció necessària de la pena, que en el cas de López és una quarta part, i ja l'ha complert) poden suposar l'obtenció d'un permís sense l'admissió dels fets. López va ser condemnat a vint anys de presó per l’assassinat de la parella de Peral i ja en porta set empresonat. Ella tampoc ha accedit a permisos des que va ingressar a presó.

stats