Tribunals

Els acusats del crim homòfob a Galícia s'escuden en l'alcohol per rebaixar la seva condemna

El vídeo de la pallissa mortal a Samuel Luiz en una platja de la Corunya s'accepta com a prova al judici

Diego Montaña, principal acusat de l'assassinat homòfob a Samuel Luiz, al banc dels acusats durant el judici a l'Audiència de La Corunya
ARA
16/10/2024
2 min

Barcelona"Volia gresca, la va prendre amb en Samuel com podia ser amb qualsevol, no li busquin una explicació". D'aquesta manera, l'advocat del principal acusat del crim homòfob a Samuel Luiz ha intentat convèncer el jurat per treure importància a la pallissa a crits de maricó que va matar el jove en una platja de la Corunya el 3 de juliol de 2021, quan la víctima tenia 24 anys. La investigació i les imatges de l'agressió indiquen que hi van participar presumptament set persones, entre ells dos adolescents que van confessar davant d'un jutge de menors que els va condemnar a tres anys i mig d'internament. Aquesta setmana ha arribat el torn dels cinc adults, quatre homes i una dona, en un judici a l'Audiència de la Corunya que durarà al voltant d'un mes. Davant de peticions de condemna que oscil·len entre els 22 i els 27 anys de presó, els acusats han encarat l'inici del judici fent els primers moviments per intentar aconseguir un atenuant, fins i tot un eximent, per aconseguir l'absolució o bé una pena més baixa.

La defensa de Diego Montaña, el principal acusat, reclamarà l'absolució esgrimint que aquell dia anava begut —afirma que n'és addicte— i estava alterat perquè havia discutit amb la seva xicota, que també està acusada. Malgrat que admet que va ser ell qui va iniciar l'agressió, intentarà convèncer el jurat del fet que "la seva participació va quedar-se allà". "Que pegués en Samuel és menyspreable, però no li va pegar perquè fos homosexual, ha afegit l'advocat de Montaña, Luis Salgado, en referència a l'agreujant d'odi que les acusacions han sumat al delicte d'assassinat.

Almenys dos acusats més se sumaran a les peticions d'absolució esgrimint que havien pres alcohol o drogues que suposadament no els permetien ser conscients dels seus actes. En aquest sentit, la fiscal Olga Serrano ha demanat que s'afegeixi al sumari un informe forense sobre les capacitats dels quatre homes acusats, un aspecte que ningú va posar sobre la taula durant la investigació del crim. La fiscal ha qualificat de "cacera" l'agressió d'aquella nit i ha demanat que es facin servir com a prova els vídeos de l'agressió, que en un primer moment es van rebutjar perquè incloïen valoracions no pericials. Finalment s'han acceptat les imatges sense comentaris addicionals i comptaran com a prova.

"Va escollir les pitjors companyies"

En canvi, el quart acusat —que presumptament també va robar el mòbil a la víctima— ha optat per desvincular-se completament de l'agressió, i reclama l'absolució. "Va escollir les pitjors companyies, és una pila d'escombraries i un covard, però no és un assassí", ha dit el seu advocat.

Per la seva banda, l'advocat de l'única dona acusada ha admès que el crim de Luiz va ser "una desgràcia, una cacera, una barbaritat", si bé sosté que la jove no hauria d'estar acusada. Segons la defensa, feia tot just tres mesos que la noia sortia amb el principal acusat i era la primera nit que sortia amb el seu grup d'amics: "la colla d'ella, si no són homosexuals són transsexuals", ha dit l'advocat amb la intenció de rebatre l'agreujant d'odi.

stats