Immigració

La justícia suspèn el protocol de les Canàries que volia posar traves a l’acollida de menors migrants

La Fiscalia va portar als tribunals la decisió del govern canari

ARA
2 min
Un treballador de la Creu Roja atén un dels menors que ha arribat al Port de la Restinga després de ser rescatats per la Guardamar Calliope  a gairebé 90 milles del port de La Restinga .

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de les Canàries ha suspès el protocol del govern canari que pretenia posar traves a l'acollida de menors migrants. La decisió d'aquest divendres respon al recurs que va presentar dimecres la Fiscalia, en què demanava anul·lar el protocol de l'executiu CC-PP. En el mateix escrit, la Fiscalia va demanar al tribunal la suspensió cautelar, com s'ha aprovat, per evitar que quedessin desatesos els menors que arribin a les illes per mar.

El tribunal comparteix que hi havia raons prou urgents per suspendre el protocol de forma cautelar i sense esperar que el govern es pogués posicionar. Els magistrats han donat tres dies a l'executiu canari perquè presenti les al·legacions que consideri. La decisió d’aquest divendres, segons la interlocutòria del TSJC, no valora encara la legalitat o no del protocol: això es dirimirà més endavant. Per ara només se suspèn el protocol per evitar efectes irremeiables si seguís vigent.

Així i tot, el TSJC sí que ha valorat que aquest polèmic protocol suposa "una innovació no poc rellevant en el règim jurídic en vigor". Fins ara, el govern canari ha justificat que l’ha dissenyat buscant defensar l’interès del menor, però el tribunal avança que és "difícil negar" que els requisits que proposa el protocol comprometran el trasllat de menors a altres comunitats autònomes perquè hi siguin acollits.

Crida a la lleialtat i a col·laborar

Entre altres coses, aquest protocol determinava que el govern canari només acceptaria els menors als seus centres d'acollida si arribaven correctament identificats i amb una assignació individualitzada, i també fixava com a requisit una "comunicació prèvia a efectes de disponibilitat de places d'acollida". A la mateixa interlocutòria, el tribunal insta a treballar per "actuacions coordinades en el marc d’un clima de lleialtat i col·laboració institucional".

Vistos els efectes que podria tenir deixar que la norma funcioni mentre es resol el procediment judicial, el tribunal considera que el millor és actuar amb cautela i mantenir el sistema que ha funcionat fins ara, sobretot tenint en compte que afecta un col·lectiu especialment vulnerable. El protocol es va aprovar el 12 de setembre i no aclaria quin dia entraria en vigor, per això el tribunal conclou que podria començar a funcionar en qualsevol moment si no el suspengués.

Tot just l'endemà que l'executiu aprovés aquest polèmic protocol, la Fiscalia ja va advertir el govern canari que té l'obligació d'acollir els menors que hi arribin malgrat la saturació. Tot plegat, amb el repartiment de menors immigrants que arriben a les illes cap a altres autonomies encara encallat.

stats