Mossos d'Esquadra

La justícia frena l'elecció d'un nou major dels Mossos i posa en dubte la tria de Sallent

El jutjat contenciós administratiu accepta les mesures cautelars del sindicat SAP-FEPOL

3 min
Joan Ignasi Elena i Eduard Sallent

BarcelonaGir de guió en l'elecció, que fins ara no s'ha deslliurat de polèmiques, d'un nou major dels Mossos d'Esquadra, el màxim rang de la policia catalana. El jutjat contenciós administratiu número 8 de Barcelona ha aturat aquest procés de selecció, que ja era a la recta final després que el director de la policia, Pere Ferrer, escollís l'actual cap del cos, el comissari Eduard Sallent, com a candidat a ser el nou major. Només faltava que Sallent completés un curs per ser nomenat, però la justícia ha acceptat les mesures cautelars que havia demanat el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) en la seva demanda contra la convocatòria. D'aquesta manera, sense pronunciar-se sobre el fons de la qüestió, els jutjats han aturat el procés en una interlocutòria a la qual ha tingut accés l'ARA. El departament d'Interior ja ha anunciat que presentarà un recurs d'apel·lació.

Aquest moviment deixa en un punt mort l'elecció de Sallent. Ara mateix als Mossos només hi ha un major en actiu: Josep Lluís Trapero, que no exerceix funcions de cap del cos després que fos apartat del càrrec el 2021. L'obertura d'una nova plaça va generar tensions internes, en un cos policial amb uns conflictes cronificats des de fa anys. El moment escollit encara va generar més polèmica: tot i que Interior feia mesos que ho preparava, l'anunci va coincidir amb la convocatòria d'eleccions anticipades i l'elecció de Sallent com a candidat es va produir dos dies abans dels comicis. A la convocatòria s'hi van presentar Sallent i la comissària Alícia Moriana, que també va portar el procés de selecció als tribunals. En el seu cas, però, no li van acceptar les mesures cautelars i la tria de Sallent va tirar endavant.

Els arguments de Moriana no divergeixen gaire dels esgrimits pels sindicats policials. Concretament, la comissària denunciava que tant ella com Sallent s'havien de sotmetre a una entrevista de Pere Ferrer que no estava regulada per les bases de l'oposició. Interior va respondre a aquesta demanda dient que era una iniciativa del director de la policia per conèixer millor els candidats. Al seu torn, SAP-FEPOL i el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME-FEPOL), que són els majoritaris, també van portar la nova plaça als tribunals posant el focus en les bases.

Ho van fer poc després que la plaça es convoqués oficialment i criticaven que l'únic requisit per optar-hi fos presentar la sol·licitud dins del termini estipulat i que no s'indiqués la "necessitat" d'aportar cap currículum ni de fer cap prova o entrevista. Per això opinaven que les bases no permetien fer "un judici raonat per escollir la millor de les opcions”. Les tres organitzacions van afirmar que l'oposició estava "feta a mida" perquè s'hi presentés una única persona. En un inici, el jutjat no va acceptar les mesures cautelaríssimes de suspensió del procés, però ara sí que ha acceptat les cautelars.

Arguments

La resolució, de sis pàgines, en cap moment entra a valorar les bases del concurs i es limita a dir que si no acceptés ara les cautelars, el procés continués i una sentència l'acabés aturant, ja no hi hauria marxa enrere perquè ja s'hauria nomenat un nou major. "Si es dicta una sentència estimatòria, el procés no es podrà retrotraure per fer efectiu el dret després de la sentència, i si es fes, els perjudicis serien enormes, tant per a l'administració com per a tercers, ja que s'hauria nomenat un comissari de forma nul·la i se li hauria abonat un salari que no li correspondria", s'afirma en la interlocutòria. En la mateixa resolució el jutjat avala que els dos sindicats policials tinguin legitimitat per presentar la demanda.

A la plaça de major s'hi poden presentar tots els comissaris i tothom donava per fet que Sallent s'hi presentaria, com va acabar passant. De fet, Interior va obrir la plaça pensant especialment en ell i per solucionar l'actual anomalia jeràrquica que és que l'únic major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, no sigui cap del cos. El que no es pensava és que la comissària Moriana fes el pas i s'hi acabés presentant. Sigui com sigui, el procés va anar avançant i ara ja es trobava a la recta final. Sallent havia de completar un curs, unes pràctiques a l'estranger i després ja podia ser nomenat. Ara tot està en dubte.

stats