Migració

La justícia determina que Espanya va vulnerar els drets dels menors repatriats al Marroc l'estiu passat

El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia reitera que hi va haver risc per a la integritat dels joves

ARA
i ARA

BarcelonaAmb el record encara calent de la tragèdia de Melilla, amb una vintena de morts en l'intent de saltar la tanca, la justícia ha tornat a estirar les orelles avui a Espanya per la repatriació de 20 menors des de Ceuta cap al Marroc l'agost de l'any passat. El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) ha avalat que l'Estat va vulnerar els drets d'aquests menors i ha desestimat un dels dos recursos d'apel·lació interposats per la Delegació del govern espanyol a Ceuta i pel govern de la ciutat autònoma davant de dues sentències dictades al febrer pel jutjat contenciós administratiu número 1 de Ceuta.

Les sentències recollien conclusions contundents, com aquesta: "Totes les carències a les quals s'ha fet referència [a la sentència] condueixen a estimar que ens trobem davant una situació de risc rellevant per a la integritat física i moral dels menors en la mesura que no consta que ningú se'n fes càrrec un cop repatriats al seu país d'origen, cosa que determinaria que els joves es trobaven en una situació d'abandonament o desemparats". I ordenava el retorn a Espanya dels joves expulsats. Ara el que es resol és el recurs d'apel·lació plantejat davant de la sentència dictada en el recurs per a la protecció de drets fonamentals interposat per la Coordinadora de Barrios en representació de vuit menors que van arribar sols a Espanya i es van veure afectats per les repatriacions sense garanties iniciades entre els dies 13 i 15 d'agost.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, encara està pendent de resolució el recurs d'apel·lació interposat per les dues mateixes administracions davant la sentència dictada en el recurs per a la protecció de drets fonamentals en què la Coordinadora de Barrios i Fundación Raíces van representar 12 nens més en circumstàncies semblants. Aquests 20 menors van entrar a Ceuta sense la protecció de cap adult creuant la frontera del Tarajal oberta pel Marroc el maig del 2021. Els joves formaven part dels milers d'adolescents que a mitjans de maig de l'any passat van entrar a Ceuta, 800 dels quals es van quedar a la ciutat autònoma i posteriorment van ser expulsats.

Cargando
No hay anuncios

Les dues entitats que van presentar els recursos defensant els menors remarquen en un comunicat que ara la justícia torna a avalar les tesis dels demandants i del ministeri fiscal, que recull que hi va haver una "situació objectiva de risc rellevant per a la integritat física i moral" dels nens i que la Delegació del govern espanyol a Ceuta no va individualitzar els expedients de retorn per a cada afectat i va ometre els tràmits necessaris. "La sentència recorda a les autoritats que no hi pot haver retallades en els drets de la infància. Ara queda restaurar el dany causat als nens afectats, reconstruir la seva confiança i assegurar que una cosa així no torni a passar", defensa Javier Baeza, president de la Coordinadora de Barrios. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va defensar que l'operatiu tenia com a màxima prioritat "l'interès superior del menor i la integritat moral" i el va qualificar de "retorn assistit" i no d'expulsió.