Sánchez convoca un consell de ministres aquest divendres per aplicar l'estat d'alarma a Madrid

Ayuso demana al president "alternatives" després que el TSJM hagi tombat el confinament perimetral

El president de Govern, Pedro Sánchez, ofereix un discurs durant la seva visita oficial, a Alger
Mariona Ferrer / Ot Serra
09/10/2020
3 min

MadridLa Moncloa ha perdut la paciència i, després de més de dues setmanes d’anades i vingudes, s’ha decidit a aplicar la recepta que sempre ha tingut sobre la taula en la gestió de la pandèmia a Madrid, encara que això li suposi un cost polític: aplicar l’estat d’alarma. El veto judicial al confinament perimetral, sumat a la falta de diàleg amb el govern d’Isabel Díaz Ayuso -que ahir es va negar a reunir-se amb el ministeri de Sanitat-, van portar el president del govern espanyol a convocar un consell de ministres d’urgència aquest divendres al migdia per assumir el control de la segona onada a la capital espanyola.

Només ho pot impedir que la presidenta madrilenya s’avingui a dictar una ordre amb les mateixes mesures que estaven vigents fins a la resolució judicial en virtut de la llei de mesures especials en matèria de salut pública de 1986, o bé que accepti aplicar l’estat d’alarma de manera consensuada. Si no, Sánchez l’aplicarà de manera unilateral. La Moncloa va recordar ahir que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha tombat l’eina legal per aplicar els confinaments pel coronavirus, no el fons, de manera que només cal fer servir una altra fórmula jurídica per tornar a aplicar les restriccions.

L’objectiu és que no hi hagi una operació sortida pel pont del Pilar. Tres dies clau per evitar l’expansió del coronavirus per la resta de l’Estat. Tot i haver treballat de valent per evitar el confinament, Ayuso va demanar ahir als madrilenys que evitessin sortir de la ciutat. La presidenta de la Comunitat va celebrar la decisió del TJSM de considerar que l’ordre del ministeri de Sanitat per confinar les ciutats de més de 100.000 habitants amb una alta incidència vulnerava “drets i llibertats fonamentals”. A la pràctica l’ordre va ser un mecanisme que va trobar Illa per no aplicar l’estat d’alarma i evitar l’alt cost polític d’intervenir des del govern espanyol només Madrid.

Tres opcions sobre la taula

La tarda d’ahir va ser convulsa al govern espanyol. El ministeri de Sanitat va intentar sense èxit convocar la taula de diàleg amb el govern madrileny impulsada no fa ni tres setmanes per Sánchez i Ayuso. Ja al vespre, de tornada d’Algèria, el president espanyol va trucar a la presidenta madrilenya per intentar trobar una solució. Va posar-li tres opcions sobre la taula, segons va informar la Moncloa. Primer, que la Comunitat de Madrid fes com la resta de governs autonòmics i dictés una ordre a l’empara de la llei de salut pública del 1986. Segon, que sol·licités la declaració de l’estat d’alarma perquè govern espanyol i madrileny, de forma conjunta, declaressin i ratifiquessin les mesures de l’ordre de Sanitat. I tercer, que fos directament el govern espanyol qui declarés l’estat d’alarma.

Ayuso, en una segona trucada, va dir que necessitava temps per pensar-s’ho. Sánchez li va posar un ultimàtum: tenia de temps fins al matí. I acte seguit va convocar un consell de ministres extraordinari abans d’anar a Barcelona, on té previst assistir a l’entrega d’uns premis econòmics i de passada tancar la polèmica pel veto al viatge de Felip VI a l’acte de lliurament de despatxos a la nova promoció de jutges.

El govern madrileny té previst reunir-se també de bon matí per mirar alternatives a l’estat d’alarma. Ara bé, Ayuso manté que el confinament de les zones bàsiques de salut -la majoria en les àrees amb menys poder adquisitiu i més densitat de població-“està funcionant i pot ser la millor mesura”. “Esperem pactar una solució que beneficiï els ciutadans i doni claredat”, mantenia ahir passades les onze de la nit la presidenta madrilenya en un missatge que va difondre a la premsa.

Confusió entre els ciutadans

Sigui com sigui, l’enèsim xoc entre el govern espanyol i el madrileny, ara propiciat per un veto judicial, va sembrar ahir la confusió entre els madrilenys. Segons alguns portals, va créixer la demanda per fer reserves d’última hora de cara al pont del Pilar aprofitant que ja no hi havia restriccions de mobilitat. En l’últim mes, s’ha passat de no haver-hi cap restricció a un confinament per barris que es va ampliar divendres passat a tot Madrid i nou municipis més. La decisió judicial, però, no tomba el tancament de bars i restaurants a les 23 h, així com la limitació d’aforaments al 50%.

Si s’aplica l’estat d’alarma, el govern de Sánchez haurà accedit finalment a canviar les regles del joc. A principis de març va evitar com va poder el tancament de Madrid i va estendre les restriccions a tot l’Estat. Però des de la fi de l’estat d’alarma que el president espanyol havia cedit la tutela de la segona onada a les comunitats.

stats