30.000 jugadors per posar a prova Einstein
L’ICFO recluta nens i adults per a un experiment mundial pioner
Barcelona¿Vols ser un voluntari quàntic, o bellster, i participar en un gran experiment mundial de física quàntica? Amb un videojoc pots contribuir a posar a prova una de les idees més importants d’Albert Einstein, el realisme local. L’experiment, que es farà aquest dimecres simultàniament a tot el món, es coordina des de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), a Castelldefels. La previsió és que més de 30.000 persones, nens i adults, es diverteixin mentre contribueixen a aquest rigorós experiment científic que compta amb la participació de 12 laboratoris de tot el món i que té l’aleatorietat humana com a factor clau.
Durant tot el dia els participants clicaran als seus dispositius frenèticament zeros i uns per superar els diferents nivells del joc i aportar dades al test de Bell, un teorema creat per aquest físic als anys 60 que té com a objectiu posar a prova la tangibilitat de la realitat i el concepte de causa-efecte. Cal que tothom que participi en l’experiment passi totes les pantalles i estigui, almenys, 10 minuts jugant. “Necessitem moltes dades, les que ens facilitaran aquestes 30.000 persones mentre juguen al mateix temps, durant tot un dia. És l’única manera que el resultat sigui fiable”, explica Carlos Abellán, investigador de l’ICFO. Així doncs, la física quàntica s’entrellaçarà amb l’aleatorietat humana.
‘The Big Bell Test’
Per participar en l’experiment tan sols cal tenir un dispositiu amb connexió a internet, accedir al videojoc i intentar superar tots els nivells per generar la màxima quantitat de bits possibles. Cal inscriure-s’hi a través de la web del projecte, TheBigBellTest.org. Un cop dins del videojoc, els jugadors transitaran per una carretera plena de sorpreses, recolliran àtoms, es trobaran congelats en el temps i hauran d’encertar què pensa l’oracle. Cada nivell permetrà obtenir diferents dades que els científics recolliran al núvol i es faran servir en els 12 experiments.
Tot i la complexitat de les idees de la física quàntica que hi ha darrere de la convocatòria, els organitzadors han fet una gran feina de divulgació, tant en la creació del videojoc -molt atractiu i entenedor- com amb altres materials que expliquen de manera amena els conceptes que es posen a prova amb l’experiment.
La física quàntica descriu el comportament de partícules molt petites, i va sorgir “per explicar diverses observacions, com per exemple l’estabilitat dels àtoms, que la física convencional no podia explicar”, diu Abellán. El comportament de les partícules quàntiques s’escapa del realisme a què estem acostumats en el nostre dia a dia. És intangible -no es pot tocar- i les partícules són impredictibles. D’aquí la dificultat d’estudiar-les. Per exemple, la física quàntica diu que les coses canvien quan les analitzem. Això fa difícil fer experiments observacionals, per què mai podrem saber del cert si alguna cosa ha canviat per la nostra observació. “Si la naturalesa sap què li preguntarem, podria enganyar-nos amb una resposta preparada”, diu Morgan Mitchell, investigador de l’ICFO. “Amb els nostres experiments no podem saber què feien les partícules abans de mirar-les, però en canvi, sí que podem descriure’n el comportament de manera probabilística amb les observacions”, afirma Abellán.
La iniciativa surt de les contribucions de l’ICFO als experiments de Bell del 2015, en què es va estudiar l’aleatorietat i el seu rol en els experiments de la física. L’ICFO hi va contribuir amb un generador de números aleatoris físics. Aquest experiment va donar pas a la necessitat de fer-ne un altre a gran escala, el que es farà aquest dimecres, quan els científics esperen que la impredictibilitat humana de 30.000 cervells els permeti fer un salt quàntic.