El judici dels atemptats del 17-A
La Fiscalia acaba el seu informe final i el judici del 17-A es reprendrà dilluns vinent
Després de gairebé quatre hores, amb una pausa al mig, els dos fiscals del judici del 17-A han acabat el seu informe final. Les últimes frases han sigut per demanar al tribunal de l'Audiència Nacional que condemni els tres acusats a la pena màxima que sol·liciten per a cadascun d'ells pels atemptats jihadistes "més greus" des de l'11 de març del 2004 a Madrid. El jutge que presideix la sala, Alfonso Guevara, ha anunciat que el judici es reprendrà dilluns vinent, 1 de febrer, amb els informes finals de les altres parts.
La Fiscalia valora que el tercer acusat en el judici del 17-A, per col·laboració, "va donar un suport idoni i eficaç"
La Fiscalia ha valorat que el tercer acusat en el judici del 17-A, Saïd ben Iazza, processat per col·laboració, "va donar un suport idoni i eficaç" a la cèl·lula de Ripoll. El ministeri públic ha rebutjat que Ben Iazza desconegués el pla del grup perquè va deixar la seva documentació i una furgoneta per comprar el material per fabricar explosius. La Fiscalia ha parlat d’una "inconsciència deliberada" de Ben Iazza prestant el seu DNI i el vehicle "sense cap control".
La Fiscalia retreu a Driss Oukabir que no denunciés als Mossos el pla d'atemptar quan es va fer enrere
A l'informe final, la Fiscalia ha retret a Driss Oukabir que no denunciés als Mossos el pla d'atemptar quan es va fer enrere. El ministeri públic ha recordat, com han recollit les converses, que Oukabir, un cop havia llogat la furgoneta que més tard es faria servir a l'atemptat de la Rambla, va demanar que traguessin el seu nom del contracte. "El Driss sempre s'intenta cobrir de manera maldestra", ha dit la Fiscalia.
La Fiscalia assegura que Driss Oukabir, acusat al judici del 17-A, va ser el membre "més díscol" de la cèl·lula
La Fiscalia ha assegurat que Driss Oukabir, un dels acusats al judici del 17-A, va estar integrat a la cèl·lula de Ripoll "fins a l'últim instant" però ha reconegut que "potser va ser el membre més díscol". El ministeri públic, que ha admès que la seva adscripció al grup "és més difusa", ha argumentat els vincles pel viatge que va fer al Marroc l'agost del 2017, quan l'imam també era al país, i per les converses "sempre amb llenguatge críptic" amb el seu germà Moussa, un dels autors de l'atemptat a Cambrils.
La Fiscalia considera que el judici del 17-A no és el dels atemptats de Barcelona i Cambrils sinó "fins a l'explosió d'Alcanar"
La Fiscalia ha reprès el seu informe final assegurant que el judici del 17-A no és el dels atemptats de Barcelona i Cambrils, "com considera l'opinió pública", sinó "fins a l'explosió d'Alcanar". El ministeri públic ha admès que les víctimes "potser no veuen justícia" amb les peticions que fa per als acusats, d'organització terrorista però no d'assassinat, i ha reiterat que el resultat dels atacs comesos "trenca absolutament" amb el pla inicial que tenia la cèl·lula.
La Fiscalia valora que Es-Satty estava "obsessionat" amb la seguretat i amb "no deixar rastre"
La Fiscalia ha valorat que l'imam Abdelbaki es-Satty estava "obsessionat" amb la seguretat i amb "no deixar rastre" als aparells tecnològics que utilitzava. Així ha justificat el fet que a l'iPhone d'Es-Satty, que es va localitzar a la seva furgoneta aparcada a Sant Carles de la Ràpita, no es pogués trobar cap informació ni saber quan s'havia eliminat. Ara s'ha fet una pausa d'uns minuts i després el ministeri públic continuarà exposant el seu informe final.
La Fiscalia assegura que "no hi ha cap dubte" que a Alcanar es van trobar restes d'Es-Satty que "són incompatibles amb la vida"
En el seu informe final al judici del 17-A, la Fiscalia ha assegurat que "no hi ha cap dubte" que a Alcanar es van trobar restes de l'imam Abdelbaki es-Satty que "són incompatibles amb la vida". El ministeri públic ha volgut tallar així els dubtes sobre si Es-Satty podria haver sortit viu de l'explosió al xalet. La Fiscalia també ha desmuntat les hipòtesis que, després de l'explosió, s'hauria vist l'imam a Sant Carles de la Ràpita o podria haver agafat un avió a l'aeroport de Barcelona.
La Fiscalia nega que es trenqués la custòdia de les proves a Alcanar i ho vincula amb la segona explosió
La Fiscalia ha negat que es trenqués la custòdia de les proves a Alcanar davant els dubtes que s'han plantejat sobre les restes trobades a la runa del xalet, una de les quals s'han atribuït a l'imam Abdelbaki es-Satty. El ministeri públic ha vinculat l'estat de les proves al fet que es va produir una segona explosió a la casa, quan ja havien passat diverses hores de la primera i els cossos d'emergències hi treballaven per remoure la runa.
La Fiscalia diu que el ferit a Alcanar, acusat al judici, no ha ajudat en la investigació
La Fiscalia ha dit en el seu informe final que el ferit a Alcanar, Mohamed Houli Chemlal, un dels tres acusats al judici, no ha ajudat en la investigació. El ministeri públic ha posat en dubte la versió que Houli Chemlal va donar durant la fase d'instrucció, quan es va intentar desvincular de la cèl·lula, perquè ha argumentat que en els vídeos gravats al xalet d'Alcanar no es veu que la resta desconfiïn d'ell.
La Fiscalia considera que l'imam Abdelbaki es-Satty va "transmetre l'ideari terrible de l'Estat Islàmic"
En el seu informe final, la Fiscalia ha considerat que l'imam Abdelbaki es-Satty va liderar la cèl·lula de Ripoll i va ser qui va "transmetre l'ideari terrible de l'Estat Islàmic". El ministeri públic ha recordat que el 2014 Es-Satty ja va intentar radicalitzar dos nois conversos a l'islam. Ha afegit que un d'ells, que va declarar al judici, va dir que el seguien "perquè era l'imam, així de senzill".
Es reprèn el judici del 17-A amb els informes finals de cada part i comença amb la intervenció de la Fiscalia
L'Audiència Nacional acaba de reprendre el judici del 17-A. A partir d'aquest dilluns comença l'exposició dels informes finals de cada part. El primer torn és per a la Fiscalia, que ha començat la seva intervenció fent una condemna contra les actuacions d'Estat Islàmic i ha demanat "no confondre el terrorisme ni associar-lo amb una religió, una nacionalitat o una civilització".