Societat05/12/2019

La jubilació del 'baby boom' porta la fallida de les pensions i exigeix una revisió de l'envelliment

Girona ha viscut una nova edició de l'Ara Pensem centrada en els reptes d'una societat envellida

Marta Costa-pau
i Marta Costa-pau

GironaEl sistema de pensions i el sistema sanitari s'han de replantejar de cap a peus per ser sostenibles, de la mateixa manera que cal una mirada nova i positiva sobre l'envelliment. Els participants en el debat El 'baby boom' es jubila, del cicle Ara Pensem de l'ARA, i amb la col·laboració del Banc Sabadell, han coincidit en el diagnòstic, però no tant en les receptes. L'acte s'ha celebrat aquest dijous a l'Auditori de la Mercè de Girona.

Santiago Niño Becerra, catedràtic d'estructura econòmica de l'IQS School of Management, ha explicat que el model actual de pensions està pensat per a uns supòsits que ja no es donen: plena ocupació, salaris en augment, demanda creixent de feina i esperança de vida d'un màxim de 10 anys després de la jubilació. Això es va complir fins a finals dels 80. "Si la Seguretat Social fos una empresa, es declararia en fallida, però els polítics no en parlen", ha dit. Per a ell, els diners que falten podrien sortir del frau fiscal, i ha recordat que hi ha empreses que paguen el 0,33% d'impostos gràcies a l'enginyeria fiscal.

Cargando
No hay anuncios

Miren Etxezarreta, catedràtica emèrita d'economia aplicada de la UAB, ha defensat que les pensions es paguin amb els impostos, igual que la resta de despeses com l'exèrcit o la casa reial. La catedràtica ha afirmat que a la banca internacional li interessa que tothom es faci pensions privades, per això "ens venen que no hi ha diners" i "s'estan inventant un problema que no existeix". Etxezarreta és partidària d'apujar impostos a les classes altes a través d'una "reforma fiscal integral i seriosa".

El sistema sanitari va en una direcció errònia, segons el doctor en cures pal·liatives de l'Hospital de Vic i vicepresident de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, Jordi Amblàs: s'incrementa la despesa en tecnologia i medicaments per a les malalties agudes en lloc d'invertir en la promoció de la salut i l'atenció a les persones.

Cargando
No hay anuncios

El facultatiu ha trencat el tòpic segons el qual la longevitat costa molts diners a la sanitat, i ha explicat que la meitat de la despesa sanitària mitjana d'una persona es concentra només en el seu últim any de vida. Pilar Monreal, investigadora del grup de recerca Envelliment, Cultura i Salut (ECIS) de la Universitat de Girona, ha parlat de la necessitat de canviar la visió sobre l'ancianitat. "Els que es jubilen ara són més actius i participen en la vida social", ha puntualitzat.

La recepta de la longevitat

Antoni Bassas, periodista i membre de l'equip fundador del diari ARA, que ha exercit de moderador del debat, ha apuntat, a partir de les intervencions, que "el món líquid" en què vivim està canviant radicalment les relacions laborals i personals. Bassas ha preguntat als participants què podien recomanar a la generació del baby boom, els nascuts entre els anys 1962 i 1974. Niño Becerra ha recomanat "que no es jubilin" i ha alertat que el sistema sanitari tampoc és sostenible, i Amblàs els ha animat a viure l'envelliment amb positivitat.

Cargando
No hay anuncios

La recepta de la longevitat recau en coses senzilles: activitat física, bona alimentació i relacions socials. D'aquí que Monreal hagi insistit també en l'"empoderament" que implica la participació social. Etxezarreta ha comminat els jubilats a "lluitar per les seves pensions" de la mateixa manera que els treballadors lluiten pels salaris.