Justícia

Juana Rivas obté la llibertat després de cinc anys de lluita pels seus fills

L'Audiència de Granada anul·la la condemna a condició que no torni a delinquir en els pròxims tres anys

ARA
2 min
Juana Rivas en una imatge d’arxiu prèvia a la condemna per no tornar els fills a l’exmarit, condemnat per maltractament.

BarcelonaJuana Rivas ja és lliure després de cinc anys de batalla judicial per la sentència que la va condemnar per haver-se negat a entregar els seus fills al seu exmarit i pare de les criatures, acusat de violència masclista. Ara l'Audiència de Granada li ha suspès els 15 mesos de reclusió que tenia pendents amb la condició que no torni a cometre cap delicte en els pròxims tres anys i, a més, haurà de sotmetre's a programes de parentalitat positiva en resposta a l'exigència reclamada per l'acusació particular.

D'aquesta manera el tribunal atén l'argumentari de la defensa de Rivas, que va recórrer contra la decisió d'un jutge de Granada de mantenir-la a la presó considerant-la un "perill" per als seus fills, malgrat que el govern espanyol li havia atorgat un indult parcial que li reduïa a 15 mesos els sis anys de presó inicials per sostracció de menors i li commutava la pèrdua de la custòdia per 180 dies de treballs en benefici de la comunitat.

El cas de Rivas va arribar al focus mediàtic l'estiu del 2017 quan, aprofitant un viatge a Espanya, va desaparèixer amb els seus dos fills menors d'edat per no entregar-los al pare, Francesco Arcuri, que el 2009 va ser condemnat per maltractaments i havia aconseguit la custòdia de les dues criatures a Itàlia, on vivien tots quatre.

Després de diversos requeriments perquè tornés els nens i que l'home en denunciés la desaparició, Rivas va lliurar els fills a Granada però el procés judicial va continuar i en aquest període s'han anat succeint sentències i apel·lacions que han anat escurçant els termes de la condemna original. La decisió de l'Audiència de Granada ha comptat amb el fet, a més, que tant l'acusació pública com la particular han estat conformes amb la concessió del benefici de la suspensió i, en el text, el tribunal justifica la seva decisió "en interès superior dels menors". Des de fa mesos, Rivas gaudia del règim de semillibertat amb control telemàtic.

stats