Societat23/08/2017

Juana Rivas s’entrega després de 26 dies amagada amb els seus fills

El jutge la deixa en llibertat sense fiança tot i que segueix vigent l’ordre de tornar els nens al pare

Selena Soro
i Selena Soro

Barcelona“Jo no vull ser una pròfuga”. Amb aquestes paraules va reaparèixer ahir a Granada Juana Rivas, després de 26 dies fugida de la justícia per evitar complir l’ordre que l’obligava a entregar els seus fills al pare, italià, condemnat el 2008 per violència de gènere. Rivas va ser detinguda tan bon punt va fer acte de presència a l’aparcament dels jutjats de Granada, ja que contra ella hi havia vigent una ordre de detenció i presentació en seu judicial, acordada pel jutjat d’instrucció número 2 de la ciutat andalusa per haver incomplert l’ordre de tornar els nens, d’11 i 3 anys.

Després de prendre-li declaració, el jutjat de guàrdia de Granada en va decretar ahir a la tarda la llibertat provisional sense fiança, en contra de la recomanació de la fiscalia, que exigia per a Rivas presó provisional sense fiança. “Me’n vaig a casa amb els meus fills i seguirem lluitant”, va celebrar Rivas a la sortida dels jutjats, on la mare va afirmar que s’havia trobat “un jutge humà” que l’havia escoltada. “Avui torno a confiar en la justícia i veig que les coses per fi van per bon camí”, va assenyalar Rivas en declaracions recollides per Efe. La mare granadina també va explicar que aquests 26 dies que ha estat desapareguda ha viscut “amb un nus a dins”, però que els nens havien estat tranquils i “amb l’esperança que tot s’arreglaria”.

Cargando
No hay anuncios

Encara ha de tornar els nens

Malgrat que Juana Rivas ha estat posada en llibertat provisional, segueix investigada pels presumptes delictes de sostracció o retenció il·legal de menors i desobediència a l’autoritat judicial. El Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia va recordar en un comunicat que continua vigent l’entrega dels dos nens al seu pare, l’italià Francesco Arcuri. Les actuacions del cas seguiran en marxa per la via penal al jutjat d’instrucció número 2 de Granada.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la seva posada en llibertat, el jutge va argumentar que la gravetat del presumpte delicte comès per la mare -en evitar l’entrega dels nens i quedar-se amagada 26 dies- no justifica la mesura excepcional de presó provisional, segons recull Efe. El jutge també va valorar per prendre la decisió que Juana Rivas no té antecedents penals, que té lligams socials sòlids i que no hi ha “alarma social” que faci necessari que vagi a la presó. La fiscalia decidirà avui si recorre la decisió del jutge. Durant la seva declaració als jutjats, Juana Rivas ha demanat al jutge que es permeti el testimoni del seu fill d’11 anys, perquè pugui relatar “el terror” que els dos nens han patit pels maltractaments en mans de la seva exparella. “Avui he vingut a explicar la meva situació, a demanar ajuda i que algú m’escolti. Lluitarem i ho aconseguirem”, va dir la mare en declaracions als mitjans aplegats a la sortida dels jutjats.

Clam en defensa de la mare

El conflicte entre Juana Rivas i el seu exmarit Francesco Arcuri es remunta al 2016. El 17 de desembre d’aquell any, un jutjat de Granada va ordenar la “immediata restitució” dels dos menors a Itàlia amb el pare, que havia al·legat que la seva mare havia “sostret” els dos nens de la seva residència habitual d’Itàlia. El 31 de gener, Rivas entrega al ministeri de Justícia més de 150.000 firmes per evitar que els seus fills tornin amb el pare, condemnat per violència de gènere. El 26 de juliol, finalment, la mare granadina incompleix l’ordre d’entregar els fills, no es presenta al punt de recollida acordat i es manté oculta a la justícia. És aleshores quan comença la campanya Juana está en mi casa, mitjançant la qual centenars de ciutadans responen a l’ordre de detenció contra ella. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va afirmar que era necessari “posar-se en el lloc” de la mare, però el Tribunal Constitucional va rebutjar el recurs d’emparament que va presentar la granadina, i Rivas va optar per explicar per carta que havia decidit fugir perquè els seus fills estaven “en perill”. “No és un desafiament, la meva actitud: és l’única manera que he trobat com a mare de protegir les joies més preuades de la meva vida”, deia.

Cargando
No hay anuncios

Ahir diverses associacions de dones van instar la justícia a vetllar per la seguretat dels dos fills menors de Juana Rivas. “Cap maltractador és bon pare”, va dir a Efe Marisa Soleto, presidenta de la Fundación Mujeres, que es va mostrar esperançada que la lluita de Rivas doni fruits i pugui quedar-se amb els seus fills.

Carrascosa es retroba amb la filla 11 anys després

Una dècada i un any. És el temps que l’advocada valenciana María José Carrascosa ha trigat a poder tornar a Espanya després de passar vuit anys empresonada als Estats Units, acusada de segrestar la seva filla enmig d’un procés judicial per la custòdia amb el pare de la nena, nord-americà. Carrascosa va ser posada en llibertat el 2015, però els tràmits legals als Estats Units van ajornar la seva tornada a València, que no es va produir fins ahir. María José Carrascosa es va mostrar ahir “feliç i contenta” de tornar a casa, sobretot per poder veure la seva filla després d’onze anys.

Cargando
No hay anuncios

El 2004, després de separar-se del seu marit americà, Peter Innes, un tribunal espanyol li va atorgar a ella la custòdia de la seva filla Victòria. Però un altre jutjat nord-americà l’hi va donar al pare, i el novembre del 2006, un any després d’endur-se la nena a Espanya, Carrascosa va ser detinguda als EUA. El 2009 va ser condemnada a 14 anys de presó acusada de desacatament i segrest. Després de ser condemnada fins i tot el pare de la Victòria n’havia demanat l’alliberament.