Meteorologia

El futur de la meteorologia catalana: dotze joves retransmeten el temps als Pirineus les 24 h

El Projecte 4 Estacions té repartides 27 càmeres que emeten imatges en directe des de les muntanyes

3 min
Quatre membres del Projecte 4 Estacions, a la Vallfosca (Pallars Jussà)

GironaUna finestra oberta les 24 hores del dia, i durant tot l'any, per monitorar el temps que fa en els principals punts del Pirineu. Aquesta és la fita que vol aconseguir el Projecte 4 Estacions, una iniciativa sense ànim de lucre de dotze joves apassionats per la meteorologia que han instal·lat una trentena de càmeres de vídeo en diferents llocs estratègics de la serralada de Catalunya i Andorra. Tenen entre 22 i 28 anys, tots han fet graus universitaris relacionats amb l'estudi del clima i amb la seva iniciativa busquen fer que tothom pugui seguir en directe els fenòmens atmosfèrics de les muntanyes.

"Tenim un ampli desplegament al Pirineu perquè és la zona més variable, amb nou càmeres per sobre dels 2000 metres, que permeten saber als excursionistes i amants de la muntanya com està el terreny i els ajuda a planificar sortides", comenta Jan Ponsa, estudiant de tercer curs de geografia i president del grup. A la seva pàgina web (projecte4estacions.com), emeten senyal en viu des de Beget, La Vall de Boí, Llívia, el Refugi de Malniu o l'estació de muntanya de Vallter, a 2.500 metres.

En un dia tranquil, les càmeres generen poc tràfic d'usuaris, però, quan hi ha temporals, l'enregistrament és impressionant i les visites es disparen. "Poder veure un torb [quan una ventada aixeca la neu del terreny] en directe genera molt d'interès. Seguir el radar està molt bé, però, quan tens la imatge de ratxes de vent de 130 km/h que fan voltar els telecadires, és molt impactant", afegeix el jove.

La meteorologia, una obsessió

Per aquest grup d'amics universitaris d'arreu de Catalunya, seguir, comentar i observar l'evolució dels núvols, els anticiclons i les temperatures és una autèntica passió. "La meteorologia és una afició com qualsevol altre, però amb la diferència que, com que cada dia passen coses i hi ha noves dades per analitzar, es converteix en una obsessió", reconeix el vicepresident del projecte, Raimon Pujol, osonenc de 27 anys.

És veritat que, a Catalunya, hi ha molta afició pels mapes del temps i, a les xarxes nombrosos perfils comenten cada dia les previsions amb dades i radars més elaborats que els que apareixen als telenotícies. Ara bé, són sobretot públic adult, majoritàriament jubilats, que fins i tot tenen les seves pròpies estacions de mesura a casa. "És poc freqüent que els joves ens interessem per aquests temes, però ho fem amb moltes ganes i la nostra manera de fer. Som el futur de la meteorologia a Catalunya", afirma Pujol. Tampoc és casualitat que, en el grup, siguin només nois, ja que en aquest sector costa trobar públic femení. Ara, però, ha contactat amb ells la primera noia interessada a incorporar-se al projecte pròximament.

La importància de la imatge

L'impulsor de la iniciativa va ser el mateix Ponsa. "El 2018, quan feia tercer d’ESO, em vaig aficionar molt a la méteo, em vaig fer un compte de Twitter per anar comentant i divulgant el coneixement a les xarxes”, diu. I continua: "Llavors em vaig adonar que, més enllà de les dades de les estacions, faltava poder tenir una càmera disponible per observar visualment el temps".

Tanmateix, coordinar tota la disposició de les càmeres i fer-ne el seguiment no és feina fàcil. Cal desplaçar-se fins al lloc estratègic, moltes vegades fent excursions de quatre o cinc hores fins a refugis de muntanya, i fer la instal·lació oportuna. Han de ser càmeres molt professionals, preparades per superar glaçades i temperatures de més de deu graus negatius, i es necessita una font d'alimentació, com una placa, que les mantingui sempre enceses. A més, moltes vegades es col·loquen en punts on no n'hi ha cobertura i els joves han de connectar una antena de connexió pròpia. "Tot això té un cost i, per no perdre-hi diners, contactem amb ajuntaments, refugis o entitats turístiques que ens ajuden a subvencionar el projecte, ja que entenen que amb la nostra feina promocionem la seva zona", explica Ponsa.

I no només disposen càmeres que enregistren el temps en directe, sinó que, en els punts on no hi ha estacions meteorològiques properes i fiables que permetin adjuntar les dades de temperatura, vent o humitat, els membres de 4 Estacions també munten la seva pròpia estació meteorològica.

"Aquest final de gener ha sigut molt sorprenent veure vint graus a Andorra amb poquíssima neu a les muntanyes", destaca Ponsa. Per als integrants de 4 Estacions, la imatge en directe de les seves càmeres dona pistes evidents sobre els efectes de l'emergència climàtica: "Fem Timelapses, guardem imatges de retransmissions antigues i, comparant les captures de l'any passat, és bastant notori com ha canviat la temperatura al Pirineu Oriental, on pràcticament només queda neu produïda", certifica el president.

stats