DEBATS DE L’ARA

“La joventut és l’època dels errors i també de trencar motlles”

El cicle de debats de l’ARA i la Fundació La Caixa reivindica la necessitat d’escoltar la veu dels joves

Selena Soro

Lleida“Els joves tenim molt integrat que hem d’escoltar els adults perquè són la veu de l’experiència, però… i al revés? Pensen els adults a escoltar els joves?” Aquesta és una de les preguntes que va llançar-se al públic de la segona trobada del cicle de debats “El futur és nostre”, una iniciativa impulsada pel diari ARA i la Fundació La Caixa per donar veu als joves i, sobretot, escoltar-los. A través d’aquest nou projecte, les quatre capitals de demarcació catalanes acolliran debats al voltant dels aspectes que més preocupen els joves del territori: les emocions, la precarietat laboral, trobar la manera de vèncer les pors o la necessitat de fer-se sentir.

Sota el títol: “El futur és nostre: per què no s’escolta prou la veu dels joves?”, el torn va ser ahir per a Lleida, en un debat que va comptar amb la participació de “persones joves amb molt de talent i la capacitat de fer-nos reflexionar sobre els reptes de futur, i aconseguir així una societat més justa i un món millor”, tal com les va presentar la directora del CaixaFòrum Lleida, Maribel Tost. Els talents convidats van ser Eugènia Piqué (26 anys), enginyera de sistemes biològics, model i jugadora de bàsquet; Joan Folguera (26 anys), fundador i CEO del grup tecnològic INGROUP (INTECH3D i INVELON), i Gerard Encuentra (32 anys), entrenador del Força Lleida a la lliga de bàsquet LEB Or.

Cargando
No hay anuncios

El debat va començar amb vivències personals: el primer moment en què van sentir que, per la seva edat, de vegades els costaria que els prenguessin seriosament. Així ho va viure l’emprenedor Joan Folguera: “A primer de carrera vaig explicar el meu projecte a un professor i em va dir que esperés a tenir més experiència. Si li hagués fet cas probablement ara no seria aquí”, va explicar.

Il·lusió i constància

Tot i així, va reconèixer que aquell consell li va fer agafar el projecte “amb més prudència”. “De vegades més important que qui t’escolta és que posis ganes i il·lusió en el que fas. Si hi poses esforç i constància, que t’escoltin vindrà de forma natural”, va afegir la model i esportista Eugènia Piqué. Hi va estar d’acord Gerard Encuentra, que com a entrenador de bàsquet s’ha trobat dirigint jugadors amb més edat i experiència que ell: “Ser constant, treballar i aprendre dels fracassos són qüestions clau perquè els resultats t’acompanyin i et puguis sentir segur malgrat ser més jove. Els joves són el futur i els hem de donar veu. Com a joves, alhora, no hem de perdre la cultura de l’esforç”.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, als joves els toca treballar, treballar i treballar, però també perdre la por i arriscar-se. En paraules de Folguera: “Els joves hem necessitat, necessitem i necessitarem sentir-nos empoderats. Alhora, hem d’atrevir-nos a donar la nostra visió del món i fer sentir la nostra veu. La joventut és l’època d’equivocar-se però també de trencar motlles”, va reivindicar l’empresari. Gerard Encuentra, que va haver de triar entre treballar del que havia estudiat -administració d’empreses- o explorar la faceta d’entrenador de bàsquet -la seva passió-, va cloure el debat amb un missatge a tots els joves: “Us diria que de pors n’hi ha moltes, però és pitjor penedir-se de no haver-ho intentat”.