Josep Antoni Planell pren possessió com a rector de la UOC amb la recerca i la internacionalització com a principals reptes

El nou rector, que relleva Imma Tubella, es planteja incrementar les titulacions en castellà per atraure estudiants espanyols i llatinoamericans

Josep Planell pren possessió com a rector de la UOC en substitució d'Imma Tubella. / ACN
Acn
03/04/2013
4 min

BarcelonaBuscar col·laboracions entre universitats, captar estudiants de fora de Catalunya, aconseguir ser líders del sistema de recerca català i ser punters en noves titulacions específiques que donin resposta a les futures necessitats tecnològiques són alguns dels reptes que es fixa Josep Antoni Planell com a nou rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Planell ha pres el relleu aquest dimecres a Imma Tubella, que ha estat al capdavant de la UOC durant els últims set anys. El nou rector ha destacat que, malgrat la situació econòmica, la UOC han triplicat els seus estudiants, ha multiplicat per cinc els graduats i han doblat el nombre de professors. El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha encoratjat Planell en la seva nova tasca, i ha felicitat Tubella per la seva gestió al capdavant de la institució.

03.04.2013 - 12.00 h

Josep A. Planell pren possessió com a rector de la UOC amb la recerca i la internacionalització com a principals reptes

Planell relleva Imma Tubella que ha estat al capdavant de la institució els darrers set anys

ACN · ID 708250

Barcelona (ACN).- Buscar col·laboracions entre universitats, aconseguir estudiants de fora de Catalunya, aconseguir ser líders en recerca sistema de recerca català i ser punters en noves titulacions específiques que donin resposta a les necessitats que sorgeixin de tecnologies de futur són alguns dels reptes que es fixa Josep Antoni Planell, nou rector de la UOC. Planell ha pres el relleu aquest dimecres a Imma Tubella ha destacat que malgrat la situació econòmica s'han triplicat els estudiants, s'ha multiplicat per cinc els graduats i s'han doblat els professors. Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement, ha encoratjat Planell i ha felicitat Imma Tubella per la seva gestió al capdavant de la institució.

Josep Antoni Planell és des d'aquest dimecres el nou rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el tercer rector que té la institució des que la va fundar Gabriel Ferraté. Planell ha estat escollit pel patronat de la UOC i agafa el relleu a Imma Tubella, que ha estat al capdavant de la universitat els darrers set anys.

La internacionalització de la universitat, amb la cerca d'estudiants de fora de Catalunya, ja sigui de l'Estat o d'arreu del món, és un dels reptes que es fixa Planell a l'hora d'agafar les regnes d'aquest projecte, i per això no ha descartat obrir els estudis a la llengua castellana i arribar així als estudiants espanyols i d'Amèrica Llatina. Per Planell però, cal primer, conèixer a fons la universitat i comptar amb l'opinió dels experts per poder ''tenir la casa a la punta dels dits''.

En aquest sentit, pel que fa a les titulacions que necessita la UOC, Planell opta per mantenir les de gran demanda social com poden ser Dret o Econòmiques, i les més tradicionals que s'ha de fer com a país, però a la vegada aposta per titulacions més concretes, que permetin ''ser únics'' en algun tipus de coneixement que generarien ''oportunitats''.

Planell considera que en nanotecnologia i fotònica, i altres tecnologies emergents poden ser útils a les empreses europees en un futur, així com la gestió hospitalària. Per Planell, la clau és ser molt bons en àrees específiques i avançar-se per tenir la formació feta que les empreses necessitin aquestes tecnologies. Planell creu que serien ''temàtiques de futur'' que anirien a buscar professionals molt ''especialitzats'' procedents d'estudis molt ''sectoritzats''. S'ha de mirar ''on podem créixer'', ha dit Planell i on podem ''ser líders''.

En l'àmbit de les col·laboracions amb altres universitats no ha descartar entrar a formar part d'algun MOOC, Massive Online Open Course, però creu que s'ha de decidir més endavant, així com tenir en compte l'èxit que estan tenint amb la població que afecten. Per això, el nou rector de la UOC també aposta per col·laborar amb totes les universitats catalanes i el sistema de recerca, tant en forma de titulacions o altres formes ja sigui en presencial o en línia.

El sistema és ''prou petit'' considera Planell, i les universitats tenen prou talent i cobreix tots els àmbits de coneixement i la UOC ha d'ajudar a ''bastir'' a les institucions que estructuren el pensament i la cultura catalana. ''No podem fer-ho tot'', ha afegit, però s'ha mostrat obert a estar a disposició de les iniciatives que ajudin a ''construir el país''.

Imma Tubella demana apostar per la societat del coneixement

Imma Tubella deixa el rectorat de la UOC després d'esgotar el seu mandat de set anys. Tubella ha fet un balanç molt positiu del seu pas per la institució i ha recordat que s'han triplicat els estudiants, s'han multiplicat per cinc el nombre de graduats, s'han duplicat els professors que imparteixen classes a la UOC, s'han multiplicat per 50 les tesis llegides i la UOC s'ha adaptat a l'Espai Europeu d'Educació Superior garantint als estudiants que havien d'acabar les llicenciatures. A més, Tubella had estacat que l'escola de llengües ha arribat als més de 8.000 estudiants, s'ha enfortit l'escola de negocis i l'IN3.

Mas-Colell elogia la tasca de Tubella i encoratja Planell pels propers anys

Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement, ha destacat la importància de la UOC en un context complicat. Per això, ha defensat la tasca de Tubella al capdavant de la institució, reconeixent que al moment que va accedir al càrrec ''no esperava aquesta situació'' però que ''ho ha sabut entonar'' i en to de broma, ha reconegut que quan veu ''els números de la UOC'' li causen ''certa enveja''.

De la UOC, Mas-Colell ha defensat el compromís amb la formació contínua, la tecnologia, el model pedagògic, i els valors entre d'altres aspectes característics de la Universitat i per això, ha encoratjat a Josep A. Planell a continuar una tasca amb una ''base molt forta''. Per Mas-Colell, que ha ofert la col·laboració del departament, ''els temps són el que són'' però ''set anys són molts''.

stats