L'exconseller Ausàs nega davant el jutge el contraban de tabac
L'exresponsable de Governació, que s'enfronta a una pena de sis anys i cinc mesos de presó, només ha contestat les preguntes del seu advocat
LleidaL'exconseller de Governació Jordi Ausàs s'ha negat aquest dimarts a respondre les preguntes del fiscal i l'advocat de l'Estat i només ha contestat les del seu advocat, negant qualsevol implicació a la suposada trama de contraban de tabac que es jutja des d'aquest dimarts a l'Audiència de Lleida.
Ausàs, com els altres dotze acusats, ha contestat només al seu lletrat i ha assegurat que no coneix la resta d'imputats, tot i que a alguns els tenia vistos en ser veïns de la Seu d'Urgell. L'exconseller s'enfronta a una pena de sis anys i cinc mesos de presó per un delicte continuat de contraban i un altre de pertinença a banda criminal.
L'Audiència jutja un suposat grup criminal format per 13 persones -entre elles la dona d'Ausàs i un brigada de la Guàrdia Civil- que es dedicava a la importació i distribució il·lícita de tabac procedent d'Andorra.
Sobre els diners que es van trobar a l'escorcoll del seu domicili -uns 25.000 euros en efectius que la fiscalia considera fruit de les ventes del tabac-, Ausàs ha assegurat que la majoria, uns 15.000, eren de la seva sogra i estaven a la seva habitació. Uns 3.000 eren de la seva dona i estaven a l'entrada i uns 4.000 al seu despatx. Ha subratllat, a preguntes del seu advocat, que els diners no estaven amagats i que la policia es va endur també els dels seus fills.
L'advocat no li ha preguntat, però, pel tabac, valorat en 14.500 euros, que es va trobar a casa seva.
En la mateixa línia, la seva dona, Marta I., ha insistit que la seva mare tenia els diners -fruit d'algunes propietats i la seva pensió- a un calaix, com molta gent gran, perquè preferia tenir-los a casa. Ha negat que els diners estiguessin amagats i que hi hagués un despatx al garatge del seu domicili -on, segons fiscalia, guardaven tot el tabac- i ha explicat que només hi ha una taula i unes fuestes perquè els nens facin manualitats.
Ausàs ha volgut deixar clar que, per la seva feina, des de l'any 1995 sempre ha viatjat a Barcelona unes quatre vegades a la setmana, també per veure la seva família i el seu fill gran, que vivia a la capital catalana. Ha assegurat que els viatges els feia molt aviat al matí o molt tard a la nit només per estalviar-se les retencions. Ha destacat que està desvinculat de la política des de desembre de 2010 i que, des d'aleshores ha tingut una feina remunerada amb més de 3.000 euros.
Tots els acusats han declarat aquest matí, i tots s'han negat a contestar les preguntes del fiscal i l'advocat de l'Estat. Es preveu que el judici s'allargui tres dies. La fiscalia demana 6 anys i 5 mesos de presó per a Ausàs i una multa de 2.250.000 euros. Per a la resta d'acusats, demana penes d'entre 1 any i 9 mesos i 6 anys i 5 mesos de presó.
Segons l'escrit de la fiscalia, Ausàs es dedicava a la venda de tabac com a mínim des de l'estiu del 2010, quan ja era conseller.
Ausàs va ser detingut el 12 de juliol del 2012 en el marc d'una operació contra el contraban de tabac i després de declarar, la jutgessa de la Seu d'Urgell va decretar el seu ingrés a la presó el 14 de juliol, on s'hi va estar fins al dia 16, quan va pagar la fiança de 145.000 euros.
La detenció es va produir en el marc d'una operació policial en la qual hi va haver 12 detinguts més, tots ells amb domicili a la Seu d'Urgell excepte una jove, veïna d'Àlaba. Des que es va iniciar la investigació, es calcula que el grup hauria introduït de manera il·legal tabac per valor d'uns 300.000 euros.
Ausàs va ser alcalde de la Seu d'Urgell entre els anys 2003 i 2008 i conseller de Governació a partir de l'any 2008 i fins al 2010, substituint Joan Puigcercós al càrrec, que va dimitir per dedicar-se exclusivament a la presidència d'ERC. Ausàs també va ser cap de llista d'ERC per Lleida al Congrés dels Diputats, escó que no va aconseguir a les eleccions del 2008.