Joaquim Forn: "Si ens inviten a buscar una alternativa a BComú, ho aprofitarem"

Portaveu del grup municipal de CIU a l'Ajuntament

Joaquim Forn: “Si ens inviten a buscar una alternativa a BComú, ho aprofitarem”
M.o.
01/10/2016
3 min

BarcelonaXavier Trias el va nomenar el seu successor al capdavant del grup municipal de CiU a Barcelona. És una posició que, de cara a les pròximes eleccions municipals, hauria de guanyar en unes primàries a les quals també estudia presentar-se el conseller de Cultura, Santi Vila. Joaquim Forn, mà dreta de Trias al govern i a l’oposició, remarca que si la situació de minoria del govern de BComú i el PSC els porta a intentar aprovar els pressupostos del 2017 mitjançant una qüestió de confiança, aprofitaran l’oportunitat.

Més d’un any després del triomf de BComú, ¿la fotografia de la ciutat que veuen és millor o pitjor de la que s’esperaven?

És bastant la que ens podíem imaginar. És impossible fer-ho tot malament, però ja prevèiem per on fallarien perquè tampoc no s’han amagat gaire. Han demostrat no tenir cap interès en qüestions prioritàries per a una ciutat que surt d’una crisi econòmica. Els és difícil explicar quines són les seves polítiques econòmiques, o com volen crear llocs de treball. Hi ha hagut un retrocés importantíssim també en la qüestió de convivència a l’espai públic, i la relació que han mantingut amb la Guàrdia Urbana ha sigut desastrosa des del primer dia. Per tant, se’ls han acumulat molts problemes. Idees que tenien que semblava que resoldrien tan bon punt arribarien al govern, com fer una ciutat lliure de desnonaments, tampoc s’han complert. On són les solucions màgiques que van prometre en turisme?

Ara es poden trobar amb dificultats per trobar aliats amb qui aprovar pressupostos o el full de ruta.

Podria passar que no els aprovessin. La idea que amb el PSC serien més forts no és correcta. En el moment en què els socialistes van entrar al govern hi va haver un allunyament d’ERC i la CUP. Comuns i socialistes han fet de la necessitat virtut: uns s’han de menjar tots els insults que els havien proferit i els altres oblidar tot el que havien dit.

¿Pot ser que el pacte sigui la causa directa que no puguin aprovar els pressupostos?

Sí, pot ser-ne una causa. I no ho dic jo, ho han dit, també, ERC i la CUP. Van demostrar poca intel·ligència.

Com veuria que intentessin aprovar els pressupostos lligats a una qüestió de confiança?

La qüestió és saber si la passarien. Que ho intentin, potser s’enduen una sorpresa. Nosaltres instem tots els grups a decidir si volen seguir amb aquest model de ciutat o estan disposats a buscar una alternativa. Fem una crida a tothom, fins i tot al PSC, i no cal dir a ERC, per seure i veure si la direcció que està agafant el govern és l’adequada. Si ens inviten a buscar una alternativa al govern de BComú, nosaltres ho aprofitarem.

¿Han millorat les relacions de CiU amb el govern o continuen sense trucar-los?

Quan diem que no ens truquen, volem dir trucar-nos i estar en disposició de pactar. No hi ha voluntat d’acord.

¿Es veuen en disposició de fer front a l’efecte Colau?

No ens ha de fer por. S’ha demostrat que hi ha una part molt important que és només imatge; que quan rasques, darrere no hi ha res. En veiem proves cada dia: darrere el seu model hi ha molt de fum. No ens ha de fer por presentar un model basat molt a fomentar l’activitat econòmica i mantenir la convivència.

A BComú han sigut molt crítics amb el seu model de smart city que, diuen, no perseguia uns objectius de ciutat clars.

El que és no tenir objectius marcats és el que fan ells, que ara veuen com les empreses es fan enrere [per al projecte de centre de smart cities a Ca l’Alier]. I amb la contradicció que això transcendeix el mateix dia que ells expliquen com crearan llocs de treball i plans d’ocupació impulsats per l’administració, quan qui ha de crear ocupació són les empreses i les empreses diuen que no veuen un ambient favorable.

Han accelerat el desplegament de les superilles, mentre que al govern de CiU se’l va acusar de desvirtuar aquest concepte.

Ells es queden a mitges. Per nosaltres la superilla no és només impedir que hi passin els cotxes, és millorar la xarxa pública de transport. I ells fan una cosa contradictòria, que és allunyar l’autobús de molts veïns i no parlar d’autosuficiència energètica i revilitalització del comerç i vida de barri. Només han impedit el pas de vehicles, sense estudiar la trama urbana, sense parlar amb els veïns. Tot plegat és un despropòsit que el que pot fer és carregar-se una idea que era positiva.

stats