Societat03/03/2020

Omella, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola, defensa la taula de diàleg: "Tots hi podem col·laborar"

Considerat l'home del Papa a l'Estat, el cardenal exercirà el càrrec els pròxims quatre anys després d'haver sigut escollit per majoria absoluta

Germán Aranda Millán
i Germán Aranda Millán

BarcelonaPocs minuts després de ser nomenat president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, natural de Queretes (Matarranya) i de 73 anys, esbossava aquest dimarts un somriure mentre feia tota una declaració d'intencions que pot marcar una nova línia a l'església espanyola. "En un bon diàleg, tots hi podem col·laborar", ha respost quan li han preguntat per la taula de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat.

El nou responsable de la Conferència Episcopal Espanyola ha cridat a buscar "un camí de reconciliació i de convivència". En qualsevol cas, Omella mai s'ha volgut pronunciar sobre el procés sobiranista català perquè considera que el dret a decidir és una qüestió "més política que pastoral". "Vaig amb l'actitud del pastor que pasturarà l'Església, no soc un polític que farà política", va dir Omella en una entrevista amb l'ARA el 2015. Més tard, durant la tardor del 2017, fins i tot va intentar mediar, sense èxit, entre Rajoy i Puigdemont la tardor del 2017 a petició d'Oriol Junqueras.

Cargando
No hay anuncios

Joan Josep Omella va néixer l'any 1946 a Queretes (Matarranya), a la Franja de Ponent, i es va ordenar sacerdot el 1970. Després de fer de missioner al Zaire i d'exercir de bisbe en diferents localitats com Saragossa, el 2015 es va convertir en arquebisbe de Barcelona en substitució de Lluís Martínez Sistach. Els inicis al capdavant de la principal diòcesi catalana no van ser fàcils: el sector més conservador el considerava molt rupturista i, alhora, els més pròxims a l'independentisme van intentar intercedir davant la Santa Seu perquè el designat fos un eclesiàstic del Principat.

El nou responsable de la Conferència Episcopal Espanyola ha fet gala aquest dimarts de la seva voluntat de ser transversal: "Quan hi ha voluntat de caminar junts, ho podem aconseguir. Quan volem enfrontar-nos, això crea ferides. I això no ho volem ni per a la societat ni per a l'Església espanyola". El cardenal no ha volgut mullar-se sobre si pertany a un sector moderat o reformista de l'Església, i ha afirmat que el que cal és "caminar junts i no uns més de pressa que els altres; en una mateixa direcció que ens marca el Papa", i també "recuperar el gaudi i l'alegria dins de l'Església".

Cargando
No hay anuncios

El seu perfil, de caràcter i de pensament, fa molt proper al papa Francesc, amb qui manté plena sintonia i una relació propera i habitual, serà un dels valors d'Omella a l'hora de liderar la Conferència Episcopal, institució integrada pels bisbes d'Espanya i que, sota l'autoritat del Papa, es dedica a coordinar la pastoral espanyola i decidir com es promou la vida de l'Església i la missió evangelitzadora.

Cargando
No hay anuncios

Omella ha estat elegit per majoria absoluta amb dos terços del vot secret dels 64 bisbes, arquebisbes i cardenals que podien optar al càrrec, i exercirà durant els pròxims quatre anys. S'ha imposat així a la resta de candidats que sonaven per presidir la CEE, entre els quals el cardenal Antonio Cañizares, arquebisbe de València i membre del sector conservador de l'Església espanyola, i l'arquebisbe d'Oviedo, Jesús Sanz, candidat proper a Antonio María Rouco Varela, considerat crític amb les tesis progressistes de Francesc. Omella substituirà el cardenal arquebisbe de Valladolid, Ricardo Blázquez, que ja havia complert dos mandats consecutius en el càrrec.

Un perfil dialogant per a un canvi d'època

En el capítol de reaccions dins l'Església catalana, l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, felicitava el nou màxim representant dels bisbes espanyols, del qual deia que "encarna els valors del bon pastor" i elogiava "la seva capacitat de diàleg amb tothom", així com "el seu compromís d'estar al costat de totes les persones, especialment les més febles i desafavorides".

Cargando
No hay anuncios

El bisbe Soler, que sempre s'ha expressat favorable al dret a decidir de Catalunya, expressava així les esperances de millorar la sintonia respecte a l'antecessor d'Omella, un Ricardo Blázquez que va censurar la declaració d'independència i va avalar l'aplicació de l'article 155.

Altres veus de l'Església catalana com la del rector de l'Ateneu Universitari de Sant Pacià, Armand Puig, han valorat "molt positivament" el nomenament d'Omella. El sacerdot ha ressaltat "l'alta proporció de vots" que ha rebut. "Té una proximitat al papa Francesc que el fa apte per al càrrec", ha subratllat, i ha elogiat el seu perfil "dialogant" i la capacitat d'acostar-se a "moltes sensibilitats". Puig ha definit Omella com una persona "molt convenient per situar-se en un canvi d'època" i ha ressaltat la seva "flexibilitat, coratge i creativitat" per liderar l'Església espanyola. Amb aquestes virtuts, segons Puig, es pot erigir en un "interlocutor nat" entre l'Estat i la Generalitat: "És una persona que intentarà construir ponts allà on només hi ha murs", ha afegit.