Els Jesuïtes demanen perdó després de les denúncies per pederàstia, sense aclarir quants religiosos hi ha sota sospita
La congregació es posa en mans del bufet Roca i Junyent i de l'Associació per a la Mediació, la Trobada i l'Escolta per gestionar tots els casos
BarcelonaEls Jesuïtes de Catalunya han volgut fer un pas endavant arran del degoteig de denúncies públiques d'exalumnes per presumptes casos de pederàstia a la institució que en les últimes setmanes han avançat El País i El Periódico i que apunten a dos religiosos, Francesc Roma i Francesc Peris. La institució ha explicat que té oberta una investigació interna, però no ha aclarit el nombre total de religiosos sota sospita, que al conjunt de l'Estat arriba a 96. "Demanem perdó, perdó pel patiment causat", deia el delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, Enric Puiggròs, en una compareixença pública aquest dimecres des de l'auditori de l'escola del carrer Casp de Barcelona, que concentra la majoria dels casos fets públics.
La institució s'ha posat en mans del bufet d'advocats Roca i Junyent per gestionar cadascun dels casos –expliquen que ho faran de manera individualitzada– i assumir-ne la "responsabilitat" que calgui. "No ens fa por haver-la d'assumir", ha assegurat Puiggròs, que ha subratllat que, en cas que algunes de les denúncies no prescrites arribin a la via penal, no exerciran l'acusació particular perquè la Companyia considera que el que toca, "per respecte a les víctimes", és assumir la responsabilitat civil subsidiària que se'n derivi. Pel que fa a la interlocució amb les víctimes, l'entitat també s'ha posat en contacte amb l'Associació per a la Mediació, la Trobada i l'Escolta per buscar un punt de trobada amb elles que no els impliqui un contacte tan revictimitzador com fer-ho directament amb la institució o a la seva seu.
Fa dues setmanes, 234 alumnes de l'escola Jesuïtes de Casp van enviar una carta a la institució demanant "més transparència" sobre la informació que tenien de les presumptes agressions sexuals comeses per Peris –que va ser a l'escola entre els anys 70 i el 2005– i Roma, que tot i tenir una investigació interna des del 2021 per una denúncia anònima, va continuar oficiant missa fins fa tres setmanes. Puiggròs ha explicat que actualment tots dos estan "apartats de tota activitat" i que s'han reobert els procediments interns en contra seva –es tracta d'una investigació interna que porta un membre de la comunitat i un advocat extern que s'encarreguen de parlar amb els afectats i analitzar les circumstàncies de cada cas–, però no ha detallat si els religiosos han admès algun tipus de responsabilitat. El delegat de la Companyia sí que ha admès que va ser "un error" que Roma estigués a punt de fer una presentació pública de l'últim llibre que havia escrit, cosa que entén que hauria estat "una mostra d'afecte públic insultant per a les víctimes".
Casos a Bolívia
Puiggròs també ha volgut sortir al pas de les denúncies que arriben des de Bolívia contra Peris –que va ser enviat a Bolívia el 1983–i un germà del mateix Roma. "No és cert que enviem els pederastes a Bolívia", ha assegurat, i ha negat que tinguessin coneixement de la conducta de Peris quan va anar a aquell país. Malgrat tot, sí que ha admès que va ser "un error" destinar a Bolívia un altre religiós, el sacerdot Lluís Tó, després que fos condemnat per abusos sexuals a una alumna de 8 anys a l'escola Sant Ignasi de Barcelona. Al país andí, Tó hauria continuat en contacte amb menors i hauria reincidit.
Més enllà d'aquests tres casos, el delegat de la Companyia no ha pogut concretar el nombre de comunicacions rebudes d'afectats ni el nombre de sacerdots i religiosos sota sospita. Sí que s'ha volgut posar a disposició de la Sindicatura de Greuges, que també ha obert una investigació. A més, ha explicat que la institució ha posat en marxa –a més de les mesures que ja marca la llei– un "sistema de formació i prevenció" extra per a tot el personal i per als alumnes, així com la contractació de personal específic per detectar "espais i situacions" de risc.