Janet Sanz defensa davant el jutge l'expropiació de la Casa Buenos Aires de Vallvidrera
La tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona està acusada de prevaricació i d'omissió del deure de perseguir delictes
BarcelonaLa tinent d'alcalde d'Urbanismes de Barcelona, Janet Sanz, ha hagut de donar explicacions aquest dilluns al jutge pel projecte municipal d'expropiar la Casa Buenos Aires de Vallvidrera per evitar que la propietat acceptés enderrocar-la i fer-hi un hotel de luxe. Sanz, que ha defensat "l'interès públic" de l'operació, ha de respondre de la querella que han interposat contra ella la propietat de l'edifici, la congregació religiosa dels Pares Paüls, i la societat London Private Company, que és qui tenia la llicència demanada per convertir-lo en un hotel de cinc estrelles. L'acusen de delictes com ara prevaricació i omissió del deure de perseguir delictes, perquè la casa va estar ocupada durant un any i mig amb un projecte d'autogestió veïnal que buscava evitar-ne la demolició. També l'acusen d'obstrucció a la justícia i coaccions.
Després de declarar al jutjat d'instrucció número 12, la màxima responsable d'Urbanisme ha confiat que el procés s'arxivi i ha defensat que el projecte que han tirat endavant "s'ajusta a dret" i busca corregir el dèficit d'equipaments de la zona. Al ple del mes de novembre passat, el govern municipal i ERC van donar llum verda al pla que preveu catalogar la finca modernista per construir-hi habitatge per a gent gran sense danyar l'edifici original. L'últim pas del procés va ser l'1 de març, amb la llum verda de la subcomissió d'urbanisme del Govern al planejament.
La querella contra Sanz data de l'octubre del 2020 i fa referència a la modificació del Pla General Metropolità aprovada per poder evitar que la Casa Buenos Aires acabés a terra i reconvertida en un hotel. El govern municipal defensa que el projecte, que d'entrada calculava el cost de l'expropiació en uns 3,5 milions d'euros, compta amb tots els informes jurídics per justificar la nova qualificació i la posterior adquisició per part de l’Ajuntament, segons el preu just que fixi l’òrgan jurídic competent. Segons la tinent d'alcalde d'Urbanisme, el projecte que ara es planteja a la finca, que hi farà equipament per a gent gran i 37 pisos per a aquest col·lectiu, "dona resposta a les necessitats del barri" i respon a l'interès públic general.
La Casa Buenos Aires, que és un edifici modernista aixecat a finals del segle XIX, va deixar de funcionar fa uns nou anys com a residència de gent gran –la Llar Betània– i durant un any i mig va ser un espai veïnal autogestionat, que va ser desallotjat pels Mossos l'octubre de l'any passat. Sanz ha explicat que avui, davant el jutge, ha defensat amb "normalitat i tranquil·litat" tot el procés urbanístic iniciat el 2019 i que s'ha d'acabar amb l'expropiació. El govern municipal assegura que es va optar per aquesta via després de no haver pogut tancar un acord negociat amb la propietat, que demanava un preu molt per sobre del de la taxació municipal.