Irene Rigau: "La reivindicació central d'avui és la Lomce"
La consellera admet a Catalunya Ràdio l'impacte de les retallades sobre l'ensenyament però assegura que el que mou les protestes d'avui és la llei Wert. Mestres i professors discrepen
BarcelonaLa comunitat educativa catalana fa avui la tercera vaga per demanar la retirada de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa, la Lomce, d'aquest 2013. Tot i que mestres, pares i alumnes també es mobilitzen per denunciar les retallades en l'ensenyament, tant del govern espanyol com de la Generalitat, la consellera Irene Rigau minimitza aquesta protesta i assegura que "la reivindicació central d'avui és la Lomce". Així ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. L'emissora ha contraposat la visió del Govern amb l'opinió d'una representant sindical i d'un alumne. Aquest és un resum de les tres entrevistes:
Irene Rigau, consellera d'Ensenyament
"La reivindicació central d'avui és la Lomce".
"A Andalusia, al País Basc i al País Valencià, a la convocatòria s'hi afegeix la retallada pressupostària, no només a Catalunya".
"La gran retallada que viu Catalunya ha afectat l'ensenyament, però hem buscat la manera que tingués el mínim impacte possible".
"Ha quedat clar que el 2014 s'aturarà la disminució de recursos que rebíem".
"La disminució de recursos ha generat situacions molt particulars: hi ha centres on, malgrat aquestes condicions més difícils que mai, han continuat treballant i han avançat molt".
"La reunió que hem demanat al Senat és la darrera oportunitat per explicar la invasió competencial de la Lomce, els problemes de finançament i el calendari d'aplicació".
"No és la primera protesta contra la direcció professionalitzada dels centres d'ensenyament. Aquesta mesura rep històricament el rebuig frontal d'una part del professorat".
Núria Casadellà, delegada del sindicat USTEC
"La Lomce és una llei que perjudica tot l'Estat, especialment Catalunya".
"El seguiment de la vaga d'avui serà molt alt".
"Esperem que el PP deixi de governar i això possibiliti alguna nova llei, mentrestant la consellera Rigau haurà de prendre alguna mesura".
"Farem insubmissió, però davant hi ha d'haver la conselleria defensant el professorat".
Beto Matanza, Sindicat d’Estudiants de Tarragona
"Hi ha hagut traves al dret de vaga".
"Ens ho estan robant tot: l'educació de qualitat, el dret al treball, a l'habitatge...".
"Sigui al Senat o sigui on sigui, la Lomce només es pot derrotar amb la lluita al carrer, seguint l'exemple dels professors de les Balears".
L'aturada d'avui, que es fa a nivell estatal, ha comptat amb el suport de tots els sindicats catalans i el Marc Unitari de la Comunitat Educativa a Catalunya (MUCE), que agrupa −a banda dels sindicats− estudiants, associacions de pares i els moviments de renovació pedagògica.