Investiguen un possible intent de frau en la privatització d'ATLL
La Fiscalia Anticorrupció demana la compareixença de responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua
BarcelonaEl procés de privatització de l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL), el més gran que s'ha fet mai a Catalunya, encara porta cua. Segons avança avui el diari 'El Mundo', la Fiscalia Anticorrupció l'investiga després d'haver tingut coneixement que Germà Gordó, que en aquell moment era secretari del Govern, hauria intentat afavorir Aigües de Barcelona (Agbar), tot i que finalment la licitació se la va endur Acciona. Segons 'El Mundo', Anticorrupció ha demanat la compareixença immediata a l'Audiència Nacional dels principals tècnics responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua que van intervenir en la licitació. Segons publica segons 'El Mundo', la fiscalia hauria acreditat que Gordó va convocar aquests tècnics el 2012 a una reunió secreta al seu despatx de la Generalitat.
En aquesta trobada, el secretari del Govern hauria comunicat als presents, segons recull el diari, que calia adjudicar el concurs per a la gestió de l'aigua a la zona metropolitana de Barcelona a Agbar. Segons relata un dels presents al diari, Gordó els hauria dit que "calia ajudar" Agbar perquè és una empresa catalana.
La fiscalia defensa en el seu escrit que fins ara s'ha pogut "acreditar l'existència d'una trama delictiva subjacent en l'estructura de contractació pública de les administracions catalanes, controlades des del partit CDC". Al mateix temps, recalca que "s'ha posat de manifest que Gordó ha sigut durant diversos anys el contacte (almenys un d'ells) dels contractistes amb l'administració pública catalana i CDC" i que aquest contacte, que es va fer "al marge de les vies legals i de la funció que li corresponia dins el Govern", "ha estat dirigit a beneficiar aquests contractistes i el partit polític al qual pertany". En total, ha demanat al jutge mitja dotzena de noves testificacions.
Segons fonts presents en la polèmica reunió citades per 'El Mundo', un alt funcionari s'hauria oposat a Gordó i la trobada va acabar sense cap compromís dels presents de beneficiar Agbar. De fet, gràcies a l'apartat econòmic, el concurs es va acabar decantant a favor d'Acciona. Tot i així, segons el relat dels tècnics, la pressió de Gordó no s'hauria aturat i es va canalitzar, llavors, a través de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), que va arribar a suspendre l'adjudicació.
El febrer passat, el Suprem va revocar la concessió a favor d'Acciona després de concloure que el procés havia implicat irregularitats.