Successos

Alemanya assegura que el bòlid que va sobrevolar els Països Catalans era un satèl·lit d'Elon Musk

El CSIC va apuntar que es tractaria d'un objecte que hauria reentrat a l'òrbita terrestre, descartant la hipòtesi d’un míssil

El bòlid, possiblement un míssil balístic, procedent de França, va sobrevolar les províncies de Girona i Barcelona per endinsar-se al mar Mediterrani.
ARA
31/03/2024
2 min

Barcelona¿Un míssil balístic ha sobrevolat els Països Catalans aquest divendres a la nit? És la pregunta que s'ha fet durant tot aquest dissabte la Xarxa d'Investigació de Bòlids i Meteorits (SPMN), que pertany a l'Institut de Ciències de l'Espai del CSIC. L'alerta havia saltat poc abans de les 23 hores de divendres, quan diversos astrònoms col·laboradors del CSIC han detectat el punt de llum sorgint de França, sobrevolant Girona i Barcelona i continuant en direcció a les Balears per acabar el recorregut al sud del País Valencià. Finalment, el CSIC va descartar que fos un míssil i aquest diumenge les forces aèries alemanyes ha assegurat que el bòlid era un satèl·lit d'Elon Musk.

"Segons el nostre Centre de Coneixement de la Situació Espacial, es tracta de la reentrada d'un satèl·lit d'Starlink", ha afirmat la Luftwaffe en una publicació a les xarxes socials. Starlink és la marca comercial d'una xarxa de satèl·lits de comunicació per donar internet operada per la companyia aeroespacial nord-americana SpaceX, propietat d'Elon Musk.

Com es pot observar en els vídeos que la mateixa SPMN ha penjat a les xarxes, el bòlid l'han captat diferents càmeres, com a mínim a Esparreguera, a Benicàssim (mont Bartolo) i a Castelló. En un primer moment, la Xarxa d'Investigació de Bòlids i Meteorits del CSIC ha afirmat que tot apuntava que fos un míssil balístic provinent de França. Finalment, es va descartar aquesta hipòtesi i s’ha confirmat la que apuntava que eren les restes d’un satèl·lit. Fa només dos dies, el 28 de març, es va detectar de matinada un altre bòlid esporàdic al cel d'Occitània captat per observadors des de Breda i Corbera de Llobregat.

La Xarxa d'Investigació de Bòlids i Meteorits (SPMN) havia informat al matí que estava estudiant les imatges de què disposa per conèixer-ne millor l'origen. Fonts de l'organisme han explicat a l'ARA que concloïen que era un esdeveniment d'origen artificial en bona part per la velocitat del bòlid. Apunten que, mentre que un meteor natural agafa velocitats que oscil·len entre els 11 i els 72 quilòmetres per segon durant pocs segons, la velocitat de l'artefacte observat aquesta nit era "molt inferior" i la durada del vol ha sigut superior a un minut.

stats