Investigadors de la UAB aconsegueixen curar la diabetis tipus 1 en gossos a través d'una teràpia gènica
És la primera vegada que es demostra l'efectivitat d'un tractament en animals grans
BarcelonaEls investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit curar completament la diabetis tipus 1 en gossos mitjançant una única sessió de teràpia gènica. És la primera vegada que s'aconsegueix curar aquesta malaltia en animals grans i això estableix la base perquè en un futur es pugui traslladar la teràpia a humans. Aquesta teràpia consisteix en una sola sessió de diverses injeccions de vectors de teràpia gènica a les potes del gos. L'objectiu és expressar el gent de la insulina i el de la glucoquinasa per fer la funció de "sensor de glucosa" per aconseguir una regulació automàtica de la captació de glucosa en sang i reduir la hiperglucèmia diabètica.
L'estudi s'ha publicat a la revista 'Diabetis' i ha estat dirigit per la professora Fàtima Bosch. El seguiment als animals s'ha fet durant més de quatre anys en alguns exemplars i en cap cas han reaparegut els símptomes de la malaltia.
La teràpia és molt poc invasiva i consisteix en una sola sessió de diverses injeccions amb agulles senzilles (com les que s'utilitzen en tractament d'estètica) a través de les quals s'introdueixen vectors de teràpia gènica per expressar el gen de la insulina i el de la glucoquinasa, aquest últim per actuar com a regulador de la captació de glucosa en sang. Quan el dos gens actuen simultàniament fan la funció de "sensor de glucosa" i s'aconsegueix una regulació automàtica de la captació de glucosa de la sang i es redueix l'excés de glucosa associat a la malaltia, conegut com hiperglucèmia diabètica.
Aquest tractament s'ha demostrat segur i efectiu. Els vectors emprats s'anomenen "adenoassociats" i deriven de virus no patògens. Els animals als quals se'ls ha aplicat la teràpia van mostrar en tot moment un bon control glucèmic, tant en dejú com després d'haver menjat, i millor que els gossos que rebien injeccions diàries d'insulina. A més, no van tenir episodis d'hiperglucèmia ni després de fer exercici. Els gossos participants en l'estudi també van normalitzar el seu pes i no van desenvolupar complicacions secundàries després de quatre anys de tractament.
Aquest tipus de teràpia ja s'havia utilitzat en ratolins, però ara la UAB ho ha fet per primera vegada en animals grans. Aquest és un pas important perquè estableix les bases perquè en un futur es faci un assaig clínic veterinari per al tractament de la malaltia en animals de companyia i, més endavant, en humans.
La investigació ha estat liderada per la directora del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica de la UAB, Fàtima Bosch, i ha comptat amb la participació de diversos departaments de la UAB i el Children's Hospital of Philadelphia i el Howard Hugues Medical Institute of Philadelphia.