Investigadors catalans busquen una nova generació de vacunes contra els bacteris multiresistents
Es calcula que la xifra anual de morts per infecció arribarà als 10 milions el 2050
BarcelonaCada any moren 700.000 persones al món a causa d'infeccions provocades per bacteris multiresistents, però s'estima que la xifra es dispararà fins a 10 milions de defuncions anuals de cara al 2050. La resistència als antibiòtics dels bacteris es postula com una de les amenaces de la salut pública global del futur i, amb l'objectiu de reduir l'impacte d'aquest fenomen, investigadors de dos centres del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) –l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)– uneixen esforços per desenvolupar un nou concepte de vacunes que podrien prevenir l'auge d'aquests microorganismes i alentir la seva acció. Una nova generació de vacunes que podria salvar milers de vides en els pròxims anys i que sobre el paper els dos centres catalans anomenen projecte BioVac.
Els investigadors catalans assenyalen l'abordatge multidisciplinari com el motor per assolir aquesta fita. En un comunicat emès aquest dijous pels centres BIST, els científics defensen que és imprescindible enfocar la solució als problemes de salut pública des de la immunologia, els biorobots, els nanosensors i la cirurgia. El BioVac ho fa des de la immunologia i té com a objectiu ensenyar a l'organisme a defensar-se dels bacteris i així vetar-los l'evolució: els agents infecciosos no tindran capacitat per eludir les barreres immunitàries del cos humà.
"L'estratègia de BioVac és crear uns polímers biocompatibles, amb la forma dels patògens que volem combatre, als quals s'incorporen els antígens corresponents per tal que siguin capaços d'activar el sistema immune de l’organisme hoste", explica el professor de l'ICN2 Daniel Ruiz-Molina. En altres paraules, crear al laboratori un cavall de Troia que enganyi els bacteris: les molècules artificials reprodueixen la forma dels microorganismes per confondre'ls però la seva acció els inhibirà.
La finalitat última d'aquest projecte és la producció de vacunes de tercera generació sense risc d'efectes secundaris per "donar resposta a un problema mèdic d'alta complexitat", subratlla el professor Ruiz-Molina. En els vuit mesos al llarg dels quals es preveu que es desenvolupi el projecte es dissenyaran, fabricaran i caracteritzaran les nanocàpsules que reprodueixen els patògens i es duran a terme estudis de toxicologia i d’immunoactivitat en diferents models animals.