Societat26/11/2018

Una universitat xinesa investigarà la suposada modificació genètica d'unes bessones

El centre diu que no sabia res de la recerca que un dels seus professors ha fet pública a YouTube

Ara
i Ara

BarcelonaCreixen les ombres al voltant d'una presumpta modificació genètica de dues bessones nascudes fa un mes a la Xina. Després que un investigador ha anunciat que va dur a terme aquesta modificació en embrions, segons ha avançat en exclusiva l'agència AP aquest dilluns, la Universitat de Ciència i Tecnologia del Sud de la ciutat de Shenzhen per a la qual treballa el científic ha dit que obrirà una investigació i que desconeixia el projecte que He Jiankui, l'investigador, ha fet públic a través d'uns vídeos a YouTube. El centre ha afegit que l'home estava en excedència des del febrer.

Cargando
No hay anuncios

La universitat ha afegit que la investigació, en la qual He va utilitzar la tècnica d'edició genètica CRISPR / CAS9 a les nenes per fer-les resistents a malalties com el VIH, suposa una "greu violació de l'ètica i els estàndards acadèmics". La recerca, de fet, no s'ha publicat en cap revista científica ni n'hi ha cap confirmació independent.

Si l'experiment fos cert, vulneraria la legislació a Europa i als Estats Units. El científic He Jiankui, de la Universitat de Shenzhen, ha assegurat en un vídeo a YouTube que va modificar l'ADN d'embrions de set parelles sotmeses a tractaments de fertilitat, dels quals només dos han estat concebuts fins ara. Assegura que el seu objectiu no és curar o prevenir malalties hereditàries sinó intentar reproduir la capacitat d'alguns individus de resistir la infecció del VIH, el virus que provoca la sida. També afirma que els pares de les nenes no volen ser identificats.

Cargando
No hay anuncios

La revelació s'ha fet en una entrevista en exclusiva a l'agència AP, el dia abans de la inauguració a Hong Kong d'un congrés internacional sobre enginyeria genètica. "Sento una profunda responsabilitat, no només pel fet de ser el primer sinó de convertir-me en un exemple –ha dit He–. La societat decidirà quin és el següent pas".

Cargando
No hay anuncios

Alguns especialistes ja han mostrat l'absolut rebuig a aquesta investigació. "És inadmissible, un experiment amb éssers humans que no es pot defensar des de cap punt de vista ètic ni moral", ha dit Kiran Munsunuru, expert en genètica de la Universitat de Pennsilvània i editor d'una revista de referència.

Eric Topol, que lidera un centre especialitzat a Califòrnia, apunta: "És molt prematur. Ens enfrontem a la manipulació de l'ésser humà, és molt gros".

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, el rotatiu xinès 'China Daily' ha reconegut avui que l'estudi "ha desencadenat controvèrsies" entre els acadèmics i el públic del país "per qüestions ètiques i per la seva efectivitat". "La tecnologia d'edició genètica no és ha madurat ni de bon tros i no s'ha d'utilitzar en humans", va assegurar al diari el científic Wu Zunyou, que veu "inadequat" fer una investigació d'aquesta mena.

El 2016 un grup de científics xinesos es van convertir en els pioners a l'hora d'utilitzar en humans, concretament amb pacients malalts de càncer de pulmó, la tecnologia de modificació genètica CRISPR, segons va informar llavors la revista 'Nature'.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, científics al Regne Unit van descobrir que aquesta tècnica pot causar més danys a les cèl·lules del que es creia fins ara, segons un estudi publicat aquest any per la mateixa revista.