Un conseller aranès va amenaçar amb matar els óssos amb anticongelant
El sumari de la mort de l'exemplar Cachou assenyala l'antic responsable de Territori, José Antonio Boya, ara a l'oposició
Vielha e MijaranLa mort de l'ós Cachou amenaça amb convertir-se en un autèntic serial. Un exconseller del Conselh Generau d'Aran hauria amenaçat públicament en reiterades ocasions que mataria els óssos de la zona amb líquid anticongelant, precisament el producte que va causar la mort de l'exemplar a l'abril, segons les dades de l'autòpsia. Les paraules de José Antonio Boya, actualment a l'oposició però que havia sigut el responsable de Territori de l'executiu aranès, es desprenen de la part del sumari sobre el cas al qual ha tingut accés l'ACN després de l'aixecament parcial de la jutge instructora.
Boya és un dels sis investigats per la mort de Cachou l'abril passat. En l'informe encarregat per la jutge als Agents Rurals s'indica que, quan es va preguntar a l'actual responsable de Medi Natural del Conselh Generau el motiu pel qual havia sol·licitat l'anàlisi de presència d'anticongelant al cadàver de l'ós, aquest va respondre que Boya havia mostrat la voluntat de matar els óssos amb anticongelant unes quantes vegades. Fins i tot ho havia dit en presència de Francisco Bruna, que l'ha succeït en el càrrec, durant una assemblea de l'Associació de Criadors deth Shivau de Raça Cavall Pirinenc Català, de la Vall d'Aran. Sempre segons el sumari judicial, Boya va tornar a repetir el comentari en presència dels funcionaris del departament d'Agricultura i Ramaderia.
Les dades de la necròpsia que figuren a l'informe dels Agents Rurals assenyalen que les lesions del cos del mamífer són "altament compatibles" amb una intoxicació letal amb etilenglicol, un producte present, per exemple, en elevada concentració al líquid anticongelant dels cotxes. L'últim dia que es va detectar l'animal actiu a través del seu collar GPS va ser el 30 de març i ja es va recollir mort el 9 d'abril. Per tant, durant aquest temps s'hauria mantingut en estat letàrgic o en coma.
L'entitat ecologista Ipcena, personada en el cas, va acusar el Conselh Generau de donar versions falses per afavorir l'arxivament del cas i per haver afirmat a l'abril que el cadàver de l'ós presentava indicis d'una caiguda i d'una baralla amb un altre ós.