Un jutge investiga la mort d'un intern del CIE i interroga els seus companys
Les diligències les ha obert la titular del jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, que estava de guàrdia la nit del passat 5 de gener, quan va morir de forma sobtada un jove de 21 anys de Guinea-Conakry, intern del centre d'estrangers de la Zona Franca de Barcelona.
BarcelonaUna jutge de Barcelona ha obert una investigació sobre la mort d'un jove guineà al centre d'internament d'estrangers (CIE) i ja ha pres declaració com a testimonis als seus cinc companys de cel·la per descobrir si hi va haver alguna negligència en l'assistència al mort.
Segons que han informat fonts judicials, les diligències les ha obert la titular del jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, que estava de guàrdia la nit del passat 5 de gener, quan va morir de forma sobtada un jove de 21 anys de Guinea-Conakry, intern del centre d'estrangers de la Zona Franca de Barcelona.
Per aclarir les circumstàncies de la mort, la jutge va citar a declarar dilluns passat els cinc companys de cel·la del jove guineà que, segons l'autòpsia, va morir d'una aturada cardíaca per causes naturals.
La jutge ha encarregat a més informes forenses complementaris per determinar els antecedents del difunt, que pel que sembla tenia una malformació congènita, i ha sol·licitat al CIE el resultat del preceptiu reconeixement mèdic que es va practicar a l'intern abans del seu ingrés al centre.
En la investigació, en la que intervé el fiscal d'Estrangeria, Fernando Rodríguez Rey, s'ha sol·licitat també l'informe del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que, entre d'altres qüestions, permetrà saber amb exactitud l'hora en que els responsables del CIE van trucar a l'ambulància perquè atengués a l'intern, atès que el centre no disposa de metge a la nit.
Les diligències encarregades pel jutjat permetran descobrir si, com apunten algunes entitats de suport a immigrants, els responsables del CIE no van avisar a l'ambulància a temps, quan el jove va començar a mostrar els primers símptomes, per no haver-hi intèrpret disponible a aquelles hores.
En la causa obra també l'atestat de la Policia Nacional sobre la mort de l'estranger "sense papers", que assenyala que l'intern va morir de forma sobtada sense respondre a les maniobres de reanimació que els agents li van practicar durant quinze minuts.
El succés va provocar que un grup d'interns manifestés el seu malestar per considerar que el jove guineà havia mort a causa de la falta d'atenció dels responsables del centre i d'intèrprets disponibles perquè l'intern pogués comunicar-se amb els serveis mèdics