El metge que va signar la invalidesa dels exagents Bayona i Samyang: "Ningú em va pressionar"

El doctor Leopoldo Ortega-Monasterio assegura que els ex guàrdies urbans condemnats per tortures i implicats al cas 4-F pateixen un "trastorn depressiu", pel qual "se sentien amenaçats i sortien al carrer amb passamuntanyes"

“Pensava que acabaria morint a la comissaria”
Ara
30/01/2015
2 min

Barcelona"No he rebut pressions per donar als agents la pensió vitalícia. Ningú m'ha pressionat. No hauria assumit una responsabilitat d'aquesta magnitud sense una base clínica". Així s'ha expressat aquest dimecres el doctor Leopoldo Ortega-Monasterio, encarregat de signar alguns dels informes d'invalidesa permanent dels exagents de la Guàrdia Urbana Víctor Bayona i Bakari Samyang, implicats en el cas 4-F i condemnats a dos anys i tres mesos de presó per haver torturat, el 2006, Yuri Sarran, el jove fill del cònsol de Trinitat i Tobago a Noruega. Gràcies a aquests informes, als ex guàrdies urbans se'ls ha concedit pensions vitalícies d'entre 1.600 i 1.800 euros al mes. La CGT va demanar aquest dijous la revisió d'aquestes concessions a l'Oficina Antifrau, en considerar que hi ha indicis d'irregularitats.

En declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', Ortega-Monasterio ha assegurat que els exagents pateixen un "trastorn depressiu", pel qual "se sentien amenaçats i sortien al carrer amb passamuntanyes", i tenen "sentiments d'idees persecutòries". Després d'admetre que l'estat de Bayona i Samyang va empitjorar quan van ser condemnats, ha argumentat: "Els trastorns dels agents són de tipus reactiu: és lògica la relació cronològica". "És el mateix que passa amb una persona que té problemes econòmics. Està pitjor quan l'embarguen", ha afegit, i ha deixat clar que l'any que ve se'ls revisarà de nou la invalidesa.

Admeten haver utilitzat "certa violència" per reduir Sarran, però neguen la tortura

Ortega-Monasterio, que aquest dijous va visitar els dos exagents a la presó de Quatre Camins –on li van donar permís per parlar públicament de la seva situació–, ha assegurat que es tracta de dues persones "amb molta vocació professional". "Un d'ells disposa de 30 reconeixements per serveis prestats, i l'altre va estar una vegada 30 minuts reanimant una persona i li va salvar la vida", ha assenyalat. Segons el doctor, Bayona i Samyang neguen haver torturat Yuri Sarran: "Consideren que van reduir un ciutadà que n'havia agredit un d'ells i que es resistia, i que per reduir-lo van haver d'utilitzar certa violència".

A més, el metge ha assegurat que el jove de Trinitat i Tobago presentava "contusions lleus", i que si el jutge va definir els fets de "tortures greus" és perquè el subjecte va al·legar "estrès posttraumàtic", que li provocava insomni i ansietat.

stats