Temporal de pluges

Noves tempestes inunden Cadaqués: una riuada arrossega una trentena de cotxes

Aquesta matinada han caigut 120l/m2 al municipi empordanès

Una trentena de cotxes amuntegats sota un pont a la riera de Cadaqués

BarcelonaLa setmana acaba tal com va començar. Una nova tempesta, ara a l'Empordà, ha descarregat un fort aiguat que ha acabat provocant una inundació de matinada a Cadaqués. De fet, durant la nit han acabat caient fins a 120 l/m² en aquest municipi empordanès. Pels volts de les tres, la riera del poble, que funciona com un carrer asfaltat normal que habitualment està sec, ha començat a baixar de manera sobtada amb moltíssim cabal provinent de les muntanyes fins al punt que s’ha endut corrent avall la trentena de cotxes estacionats en aquesta zona. Els cotxes han quedat encastats contra el pont de la desembocadura a la platja Gran. Aquest cúmul de vehicles ha provocat un tap que ha fet pujar ràpidament el nivell de la riera i l’aigua ha entrat als baixos d’alguns edificis i ha causat desperfectes i negat carrers del voltant. Per sort, però, no hi ha hagut víctimes ni ferits. 

Imatges de les inundacions d'aquesta nit a Cadaqués

Els danys han estat exclusivament materials, amb un munt de cotxes malmesos, aixafats per l’impacte del pont. Al matí, la imatge del centre del poble era impactant, amb una muntanya de vehicles davant del mar, que una grua ha anat retirant un a un, a més de carrers tallats, encara amb uns dits d’aigua corrent pendent avall i molts veïns treballant per treure aigua dels establiments. Ara bé, la situació no és ni de bon tros equiparable a la del País Valencià, ja que la riera no portava tant de fang i amb poques hores la majoria dels edificis han quedat nets. 

Mentre el poble recupera la normalitat, molts curiosos s’acosten a la zona per comentar la jugada. Un d’ells és Hugo Scoccia, un escriptor del poble molt aficionat a la meteorologia que, conscient de les previsions de tempesta, ha estat tota la nit despert pendent del radar. “A dos quarts de tres he començat a sentir les alarmes del cotxe, he sortit de casa i he vist aquesta marea d’aigua i com els vehicles començaven a xocar contra el pont”, explica el jove, autor dels vídeos que s’han viralitzat a la xarxa. “Tinc 32 anys i mai havia vist la riera així, sort que ha parat de ploure i, cap a les cinc de la matinada, tot ja s’ha calmat. Si no, com que la desembocadura estava obturada, hauria estat molt pitjor”, comenta. Segons els veïns més veterans, però, aquesta no ha estat la pitjor: “El 1986 es va trencar el pont i el supermercat va quedar ple d’aigua, amb tot el menjar i llet per terra”, recorda el Carles, veí més veterà.

Així es lleva Cadaqués després de les riuades d'aquesta nit

Veïns i turistes han perdut el cotxe

Dels cotxes afectats, alguns són de veïns del municipi, que, malgrat que saben perfectament que la riera és una zona inundable, no eren conscients del risc d’aquesta nit. Per les dades de Protecció Civil, l’Ajuntament de Cadaqués va encendre els semàfors que avisen de la prohibició d’estacionar a la riera i va posar cons a la zona. Tanmateix, alguns usuaris, per desconeixement o despreocupació, van aparcar-hi igualment. “L’avís només és a l’entrada, però els veïns del poble sovint entrem per altres accessos. Jo no estava al cas de la previsió de pluja, no van enviar cap avís al mòbil, si no no hi hauria aparcat”, explica un afectat. També han perdut el vehicle alguns turistes estrangers que feien nit als hotels de la riba de la riera i no van veure la recomanació. “No sabíem que era una riera, teníem un cotxe de lloguer i ara estem parlant amb la companyia a veure com ho podem resoldre, perquè hem de tornar cap a Barcelona per continuar el viatge cap a Itàlia”, explica el Chenyu, un turista australià.

Malgrat que alguns cotxes van aparcar tot i la prohibició, l’Ajuntament defensa que els protocols van funcionar correctament: “Estàvem en alerta taronja, no vermella i negra, així que a la tarda vam fer la senyalització oportuna”, explica Pia Serinyana, alcaldessa del municipi. I afegeix: “En veure que alguns veïns havien desobeït, la Policia Local els va intentar localitzar, però a la nit ja vam veure que era més perillós que anessin a recollir-los”.

Un dels carrers de Cadaqués, aquest matí, després de les pluges de la matinada.

Malgrat la violència de l’avinguda d’aigua, els hotels i comerços de les dues bandes de la riera no han patit grans desperfectes, i només han hagut de lamentar inundacions d’un pam d’aigua, ja que, justament per prevenir situacions com aquesta, la majoria tenen les entrades alçades amb esglaons. “Encara que ja ho tenim tot solucionat, com que la gent està una mica espantada per l’hecatombe de València, ens han trucat clients per fer cancel·lacions per al cap de setmana”, lamenta el propietari de l’Hostal Marina. En canvi, sí que han patit més danys materials els restaurants Mos i Cadaq’s de la plaça del Passeig, on se'ls ha fet malbé alguna nevera o menjar del magatzem.

Protecció Civil no ha considerat necessari activar alertes

Protecció Civil ha defensat que s'ha fet seguiment de les tempestes, però que no ha considerat necessari activar l'alerta del pla Inuncat ni enviar missatges d'alerta a la població. En declaracions a l'ACN, la subdirectora de l'organisme, Imma Solé, ha dit que l'afectació era "molt localitzada" i que s'ha supervisat que no hi havia conseqüències greus.

El Meteocat tenia activat des d’ahir l’avís groc a la zona per pluja localment intensa que podia deixar més de 20 l/m² en tan sols mitja hora, però els xàfecs han estat molt més abundants i violents del que es preveia inicialment. Poc després de les quatre de la matinada el mateix Meteocat ha activat d’urgència l’alerta taronja a l’Alt Empordà per acumulacions d’aigua que podien superar els 100 l/m². Com que Protecció Civil ja estava en contacte amb els agents implicats, s'ha considerat que no calia fer un pas més i enviar una alerta massiva.

Els xàfecs i les tempestes que han caigut aquesta nit i matinada a tota la Costa Brava ja no estan relacionats amb la històrica DANA que va colpejar la setmana passada el País Valencià i dilluns mig Catalunya. El que ha passat aquesta matinada a l'Empordà són els efectes d’una zona d’inestabilitat amb aire fred en altura que ha provocat aquestes últimes hores xàfecs i ruixats irregulars en diversos punts del país.

Les dues setmanes més plujoses en gairebé 4 anys

Catalunya ha viscut les dues setmanes més plujoses des del gener de l'any 2020, quan va tenir lloc el temporal 'Gloria'. Així ho conclou un informe publicat avui pel Servei Meteorològic de Catalunya, que destaca que entre el 25 d'octubre i el 8 de novembre la majoria de comarques han superat els 100 l/m² acumulats, sobretot a causa dels efectes de la DANA. La zona on més ha plogut és al massís dels Ports -a l'interior de les Terres de l'Ebre- on s'han superat els 300 l/m², i fins i tot s'han fregat els 450 l/m² a l'estació meteorològica del parc natural dels Ports. En molts casos aquestes pluges han caigut en forma d'aiguats torrencials que han deixat més de 100 l/m² en tan sols unes hores, provocant nombroses inundacions i incidències.

El fet que faci gairebé cinc anys que no plovia tant i de forma tan consecutiva a casa nostra evidencia la greu i històrica sequera que arrosseguem. L'aigua ha fet pujar els embassaments de les conques internes, sobretot els del sud del país, que es trobaven pràcticament secs. Tot i això, les quantitats d'aigua més destacades han esquivat les capçaleres dels rius més importants de les conques internes, cosa que ha fet que la pujada no hagi estat tan espectacular. Malgrat tot, les reserves ja superen el 33% i segueixen augmentant, acumulant una pujada de prop de sis punts.

stats