Denuncien la deportació d'alguns dels interns del CIE que feien vaga de fam
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i diversos diputats de JxSí, CSQP i la CUP es sumen a la concentració per reclamar el tancament del centre, mentre que el ministre Jorge Fernández Díaz els respon que "és el que hi ha"
BarcelonaLa Plataforma Tanquem el CIE ha denunciat aquesta tarda la deportació de tres de les persones que han fet una vaga de fam durant 24 hores al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca (CIE), juntament amb quatre interns més. Fonts policials no han pogut precisar quantes persones han estat expulsades al seu país, tot i que han explicat que es tracta d'un procés habitual, que es fa setmanalment.
Les 37 persones que al matí encara secundaven la vaga de fam -inicialment van ser una setantena-, han abandonat la protesta de manera voluntària aquest dilluns al migdia, segons fonts policials. No se sap si darrere de la decisió d'abandonar la protesta hi ha algun compromís per part de la direcció del centre, amb qui mantenien una negociació. Representants de la plataforma 'Tanquem els CIE' han visitat les instal·lacions tant al matí com a la tarda, per comprovar l'estat dels interns.
La presidenta del Parlament, se suma a les protestes
Desenes de persones s'han concentrat des de les set de la tarda d'aquest dilluns davant del CIE per demanar el tancament de les instal·lacions, entre elles la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
També s'hi han sumat diputats de JxSí, la CUP i CSQP, que aquest matí ja havien acudit al centre per demanar el seu tancament, com ara Marta Ribas, de Catalunya Sí que es Pot, les diputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Vehí i el diputat de Junts pel Sí Chakir El Homrani, que han recordat que el Parlament ja va aprovar per majoria el rebuig a les instal·lacions.
La portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas, ha insistit que els polítics "han d'assumir els compromisos i tirar-los endavant". Considera que la vaga de fam és només un exemple més d'uns "centres que formen part d'un model que no respecta els drets humans".
Fernández Díaz: "És el que hi ha"
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha criticat les mostres de suport i ha assegurat que "algú està molt interessat a fer política amb els CIE com si fossin un forat negre".
Assegura que hi ha una "llegenda negra" sobre aquestes instal·lacions que "existeixen en altres punts d'Europa" i recorda que existeix "un control jurisdiccional en tot moment". També ha volgut deixar clar que "la llei és la llei i és el que hi ha", en referència al manteniment dels centres.
Qui són les persones que feien vaga de fam?
Segons ha explicat l'advocat i representant de la plataforma 'Tanquem els CIE', Andrés Garcia Berrio, les persones que secundaven la vaga de fam són algerians que porten entre 15 i 25 dies a les instal·lacions. La majoria havien entrat amb pastera a l'Estat i la Policia Nacional els va traslladar al centre barceloní mentre se'n tramita l'ordre d'expulsió.
Berrio ha remarcat que no es tracta de persones que hagin comès cap delicte i ha insistit en el tancament del CIE, que considera una "anomalia". Inicialment 69 interns van secundar la vaga de fam. Després de poques hores, un d'ells va desistir, i ara en queden una quarantena, que han dormit amb mantes al pati.
Els interns van començar la vaga saltant-se el dinar de diumenge. De moment s'han saltat tres àpats, però la seva salut no corre perill. La setmana passada hi va haver alguns avalots al centre, segons fonts policials, quan alguns algerians van intentar animar altres interns a amotinar-se per escapar-se del CIE. La policia va reforçar la seguretat del centre, però assegura que no hi va haver aldarulls violents.
La vaga de fam arriba just després del motí al CIE d'Aluche, a Madrid, en què una trentena d'interns es van passar 11 hores al terrat del centre amb pancartes on es podia llegir "Llibertat". Segons la policia, també s'ha fet una vaga de fam al CIE de Madrid, però els implicats van desistir ahir mateix de continuar-la.