BarcelonaEls aldarulls de dissabte a Barcelona, que es van descriure com els pitjors des que van començar les mobilitzacions per l’empresonament de Pablo Hasél, podrien tenir almenys un mateix grup al darrere. La meitat dels 14 detinguts aquell dia són del moviment anarquista, segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que aquest dilluns els ha qualificat de persones “amb conducta violenta”. Dels set arrestats vinculats amb l’anarquisme cinc són italians, un és francès i un altre català. Entre els italians hi ha una dona a qui s’atribueix l’acció de ruixar la furgoneta de la Guàrdia Urbana amb líquid inflamable. Els agents de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra, dedicats a la lluita antiterrorista, han posat el focus en aquest grup i la previsió és que aquest dimarts els detinguts passin a disposició judicial.
Sàmper ha dit que en els disturbis per Hasél hi participa “moltíssima gent de diferents grups” que són “heterogenis”, cosa que “complica la mediació”. El conseller ha comparat les protestes de les últimes dues setmanes amb l’assalt al Capitoli dels Estats Units: “Fa que el tinguem molt present, per les noves tecnologies, la capacitat de convocatòria ràpida i urgent, i la volatilitat de les manifestacions”. Els Mossos han fet un dispositiu aquest dilluns al matí al Maresme, en dues cases okupes de Mataró i Canet de Mar –la primera és una nau que porta anys ocupada i fa temps que és conflictiva, i la segona és una antiga fàbrica–, on viurien persones relacionades amb els aldarulls. En l’operatiu, liderat pels agents d’informació i autoritzat per un jutjat de Barcelona a petició de la policia, hi han assistit alguns dels detinguts dissabte.
“Alt nivell d’organització”
El portaveu dels Mossos, el comissari Joan Carles Molinero, ha explicat que en els escorcolls al Maresme s’han buscat proves i material dels disturbis. En una intervenció a Catalunya Ràdio, Molinero ha parlat d’un “alt nivell d’organització” dels grups que la policia investiga. Per al comissari, “el màxim grau d’agressivitat”, després de l’atac a la comissaria de Vic fa quinze dies, va ser dissabte amb la crema de la furgoneta amb un agent a dins. Ho ha descrit com una “línia vermella” d’uns aldarulls amb “moltíssima violència”. Segons Molinero, alguns detinguts fan barricades, d’altres cremen contenidors i llancen líquid inflamable, i d’altres saquegen botigues.
Pel que fa a la noia de 19 anys que va perdre un ull en la primera protesta a Barcelona per Hasél, Sàmper ha admès aquest dilluns per primer cop, en una entrevista a Ràdio 4 i La 2, que “tot indica” que el foam seria la causa de la pèrdua de l’ull de la manifestant. El conseller ha apuntat que l’informe policial està “pràcticament tancat” a falta de la pericial mèdica i que, segons aquest document, quan la noia va rebre l’impacte a l’ull els Mossos “estaven llançant” projectils de foam. També ha afegit que encara no s’ha identificat l’agent que hauria disparat la bala de foam. Segons Sàmper, s’ha activat el protocol de la Generalitat per indemnitzar la noia si es confirma aquesta tesi, que Irídia ha defensat des de l’endemà dels fets.
Sobre el canvi del model policial que exigeix la CUP en les negociacions per al nou Govern, el conseller ha insistit que “hi ha d’haver” un sistema d’ordre públic. “Si la moratòria de les bales de foam es posa sobre la taula no és el moment”, ha considerat. Sàmper ha subratllat que el debat ha de ser al Parlament, “perquè no es pot prendre amb rapidesa i a cop de tuit”, amb totes les forces que han obtingut representació i poder plantejar, per exemple, si es fa servir el foam, gas pebre, cavalls o aigua a pressió.
“Separar” els actes violents del dret de manifestació
“La violència no és el camí”, ha repetit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de reunir-se aquest dilluns al matí amb el conseller d’Interior, els màxims representants de la Generalitat i els Mossos. Sàmper ha mantingut el missatge i ha reiterat “la unitat institucional de rebuig a la violència, que en cap cas és el rebuig al dret de manifestació”. Tant Sàmper com Colau han reclamat “separar” els actes violents de la protesta als carrers i han centrat la preocupació en l’atac a la comissaria de Vic, els incendis a Barcelona, sobretot en entitats bancàries, que “posen en risc” edificis, i la crema de la furgoneta de la Guàrdia Urbana.
El conseller ha explicat que s’han posat a disposició dels ajuntaments –com han fet amb les altres ciutats que han patit aldarulls, amb les quals s’han reunit aquest dilluns a la tarda– per “aportar més elements” per preservar la seguretat de la policia i les comissaries.