Un alumne de quart de primària d'una escola pública de Barcelona podrà començar el curs sense portar mascareta a l'aula. Un jutge ha autoritzat aquesta mesura, de manera cautelaríssima, per motius mèdics, anteposant la salut de l'infant a l'interès general. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha dit que l'escola s'adaptarà a aquesta mesura perquè cal prioritzar el dret a l'educació del nen. A més, ha dit que el curs passat ja hi va haver diversos casos similars, sempre per prescripció mèdica, sobretot en escoles d'educació especial però també en algunes d'ordinàries.
Els instituts de Barcelona recuperen els menjadors i la meitat tindran menys alumnes a classe
Cau el nombre d'alumnes a totes les etapes obligatòries però hi haurà més centres públics i més docents
BarcelonaEl nou curs 2021-22 arriba amb novetats als instituts de Barcelona. Una de les més importants és que la gran majoria d'instituts (el 93,5%) recuperen el servei de menjador escolar o les cantines. Com que la majoria de centres de secundària fan jornada intensiva –els estudiants acaben les classes cap a les 15 h–, molts havien deixat d'oferir servei de menjador o l'oferien parcialment. Ara el servei es desplegarà a tots els centres per afavorir que els alumnes es puguin quedar a les tardes a fer-hi activitats lectives o extraescolars. Aquesta mesura, segons el conseller d'Educació i president del Consorci d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, millora "l'equitat i la igualtat d'oportunitats" dels alumnes. "Si no hi ha menjador no tenen accés a la beca menjador", ha avisat. De fet, el Consorci també ampliarà aquests ajuts, que passaran de ser de dos dies a la setmana a cobrir tots els dies lectius. Fins ara només es cobrien els cinc dies de beca als alumnes dels centres més desafavorits. A banda dels ajuts de menjador (4,43 euros al dia o 6,33 euros al dia, en funció de la vulnerabilitat), es concedirà un ajut extra de 5 euros al dia per als monitors dels alumnes que no poden menjar sols.
A més, per primera vegada, i com també passa a nivell general a Catalunya, el nombre d'alumnes a l'ESO baixarà respecte del curs anterior –n'hi haurà 1.200 menys– i, com que es mantenen els mateixos grups, hi haurà menys estudiants per classe. El 55% dels grups tindran menys de 30 alumnes, en un terç dels instituts es manté la mateixa capacitat i en el 6% dels centres se superarà la ràtio de 30. A P3 també passa una cosa similar: el 75% de classes tindran menys de 25 alumnes –de fet, el 59% en tindran menys de 22–. En total, 173.928 alumnes començaran les classes dilluns a Barcelona, prop de 6.000 menys que el curs passat.
Tot i el descens del nombre d'estudiants, hi haurà 295 professionals més a les escoles i instituts, la majoria docents, i hi haurà més centres públics nous, quatre dels quals són centres concertats que passen a la xarxa pública. Una mesura important, tenint en compte que segueix creixent el nombre de famílies que es matriculen en centres públics: aquest curs la matrícula als centres públics ha crescut un punt, fins al 52,6%, fet que consolida la tendència dels últims anys. També s'estrenen equipaments molt reivindicats, com l'Institut Angeleta Ferrer.