La inseguretat domina entre les preocupacions dels barcelonins
Un 45% dels veïns consideren que la ciutat ha empitjorat l'últim any
BarcelonaLa inseguretat confirma la seva escalada com a gran preocupació dels barcelonins. I desbanca, sense marge per al dubte, altres problemes que s'han disparat els últims anys a la ciutat, com les dificultats per accedir a un habitatge o la complicada convivència amb un turisme que no deixa de créixer i que pressiona especialment determinades zones de la ciutat. Ara, segons les dades de l'enquesta de serveis municipals que el consistori ha presentat avui -tot i que es va fer entre els mesos de gener i abril i s'ha endarrerit per les eleccions municipals-, la inseguretat és el problema amb majúscules dels barcelonins i les barcelonines, com ja apuntava el baròmetre municipal del juny. I la recollida de resultats s'ha fet abans d'un estiu calent, amb rècord d'homicidis. La inseguretat és la la principal preocupació per al 17,1% dels 6.000 entrevistats. Un percentatge que pràcticament multiplica per tres el de l'última edició de l'enquesta, feta l'any passat, quan era el problema més greu per a un 5,6% i quan les dificultats amb els lloguers copaven el rànquing de maldecaps. Ara l'enquesta amb la que arrenca el nou mandat de Colau serveix una mica de balanç de l'anterior, segons el regidor de Presidència, Jordi Martí, que n'ha fet una lectura en positiu.
Els de Colau, però, no en surten del tot ben parats, tot i rebre un 6,2 de nota mitjana i rebre l'aprovat del 83% dels veïns. Hi ha un 45% dels enquestats que creuen que la ciutat ha empitjorat l'últim any i aquesta és la xifra més alta des que hi ha dades (1992). Martí ha considerat que el global és "molt positiu" i ha posat en valor que dins del mandat han obtingut la puntuació més alta com a administració. Un 30% dels enquestats suspèn la seguretat al conjunt de la ciutat i Martí ho ha atribuït, sobretot, a la sensació generada per l'augment dels furts i a l'estat d'opinió creat a l'entorn d'aquesta problemàtica. I , també, al context preelectoral en què es van fer les entrevistes. El percentatge de preocupació per la seguretat en una enquesta d'aquest tipus no era tan alt des del 2011. "En fem una lectura positiva, però l'enquesta assenyala coses sobre les quals haurem d'estar a sobre", ha admès Martí. I grups de l'oposició com ERC li han recriminat que, més enllà del diagnòstic, passin a les mesures concretes per revertir problemes que es cronifiquen.
La percepció de la inseguretat com el gran problema de Barcelona, amb tot, no és homogènia per al conjunt de veïns i s'acarnissa amb els que viuen en zones com Ciutat Vella –és el principal problema de la ciutat per al 36% dels veïns del barri de Sant Pere i Santa Caterina– o zones de Sant Andreu, com el Bon Pastor i Trinitat Vella (30%). En districtes com Gràcia, en canvi, l'accés a l'habitatge resisteix com a principal preocupació dels veïns.
Després d'aquests dos grans temes, els problemes més greus de la ciutat denunciats pels enquestats són el trànsit, que a principis dels 2000 regnava com a màxima preocupació i que ara ho és per a un 6% dels barcelonins, la preocupació pel medi ambient (5,9%), la neteja (5,8%) i el turisme (5,2%), que fa dos anys –durant el primer mandat dels comuns a la ciutat– es va catapultar a dalt de tot de la llista. Ara queda en una posició discreta, cosa que el govern atribueix al fet que es faci triar un únic problema. Si es baixa al nivell del barri, s'hi veuen realitats com que a Pedralbes el que preocupa més sigui la contaminació i la gestió municipal.
L'enquesta també evidencia que el 45% dels barcelonins consideren que la ciutat ha empitjorat l'últim any, un percentatge que és encara més preocupant en el cas de Catalunya (48,5%) i Espanya (57,8%). Un 21%, a més, creu que la ciutat continuarà la davallada l'any que ve, mentre que un 62,6% és optimista de cara al futur. La nota mitjana que els enquestats posen a la gestió del govern de Colau és un 6,2, tres dècimes més baixa que la de l'any passat, que havia marcat un rècord. I com a principal petició al govern municipal destaca la inquietud per facilitar l'accés a l'habitatge i l'exigència de solucions a la inseguretat.
Un 27,2% dels enquestats consideren que el govern de l'alcaldessa fa una mala gestió dels diners. Un percentatge que, de nou, creix quan es pregunta pel Govern (51,4%). Ara que el govern municipal negocia pressupostos i ordenances fiscals –i preveu una pujada d'impostos com l'IBI i noves taxes–, més de la meitat dels enquestats asseguren que estan disconformes amb la relació entre els impostos que paguen i els serveis que reben. Martí ha considerat, en aquest cas, que seria "estrany" que la resposta fos una altra perquè a ningú no li agrada pagar.
Bona nota al nou Bicing
Pel que fa a la valoració dels diferents serveis municipals, els Bombers repeteixen com els més estimats, amb un 8,1 de nota mitjana, i seguits de les biblioteques (7,9), que, abans d'incloure els bombers en el rànquing, regnaven sempre com les més ben puntuades. A la part baixa de la taula i perdent puntuació, en canvi, hi ha la Guàrdia Urbana i la seguretat al barri, que aproven amb un sis, i la seguretat a nivell de ciutat, que cau vuit dècimes i treu un 5,5. Suspèn, amb un quatre pelat, l'aparcament. Qui guanya més nota és el Bicing, que aquest any s'ha renovat i ha substituït bicis i parades, i obté un 6,7, cinc dècimes més que l'any passat.
Els veïns més orgullosos del seu barri tornen a ser els de les Corts, mentre que els més crítics són els de Ciutat Vella, que, amb tot, li posen un notable. Els dos districtes també marquen els extrems a l'hora de puntuar la seguretat al barri: les notes oscil·len entre el 6 i el 6,8.
Dades, a un clic
L'Ajuntament ha presentat avui, també, una aplicació on es podran consultar totes les dades de les enquestes de serveis municipals. S'hi troba la sèrie històrica de les dades dels últims 30 anys. També s’hi poden trobar dades curioses com quants barcelonins conviuen amb gossos: el districte on hi ha més llars amb cans és Sant Andreu, amb un 21%, mentre que la mitjana és del 17%. La meitat dels barcelonins tenen rentaplats i el 51% de llars tenen cotxe. Un 44% tenen mútua privada i en un 24% dels pisos hi ha un professional que ajuda en la neteja o la cura de familiars.