ENSENYAMENT

Inici de curs: més professors, més alumnes i pendents de la Lomce

Els docents substituts podran incorporar-se dos dies hàbils abans que comencin les classes

Un alumne de sisè de primària fent les proves de competències. Aquest any la xifra d’alumnes de primària augmenta en 4.010, i sumen un total de 491.218.
Núria Martínez
07/09/2016
5 min

BarcelonaTots els focus posats sobre les revàlides. El frec a frec entre el ministeri d’Educació, Cultura i Esports i la conselleria d’Ensenyament se centrarà aquest curs en les proves de quart d’ESO i segon de batxillerat que imposa la Lomce. La llei Wert marca que aquest any ja es començaran a fer les revàlides, però aquest curs encara sense aplicació vàlida, i que serà el curs 2017-2018 quan seran vinculants.

Per aquest motiu, a la tradicional roda de premsa d’inici de curs, la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va voler transmetre un missatge de tranquil·litat a les famílies i va assegurar que aquest any “no canviarà res”. “La revàlida és molt perversa. Què fas amb l’alumne que aprova batxillerat però no supera la prova?”, es preguntava. En aquest sentit, va recordar que a Catalunya sempre hi ha hagut una espècie de revàlida per entrar a la universitat -la selectivitat-, però que no cal aprovar-la per superar el batxillerat.

Amb l’ombra allargada d’unes terceres eleccions -i els consegüents moviments que hauria de fer el PP si volgués governar- tot apunta que les revàlides tampoc desapareixeran. El pacte signat pel PP i Ciutadans indica que “es congelarà el calendari d’implantació de la Lomce en tots els aspectes que no hagi entrat en vigor”. Cal recordar que el decret que regula les revàlides és vigent des de fa més de dos mesos, des del 31 de juliol. Tot i això, la Generalitat continua amb la seva lluita particular contra la Lomce i aquesta setmana ha acordat presentar un requeriment d’incompetència davant del govern espanyol contra aquest decret.

798 professors més

A part del combat LECvs. Lomce, el curs que comença el 12 de setembre es veu marcat per l’increment d’alumnes a l’ESO i la disminució a P3 per la davallada de la natalitat. Al primer cicle d’infantil hi ha 660 alumnes menys (sumen en total 78.367), mentre que al segon cicle d’infantil s’han registrat 10.616 alumnes menys (sumen un total de 218.603). Tot el contrari ha passat a l’ESO, en què hi ha hagut un increment de 6.949 alumnes, i es registren un total de 310.454 alumnes. Aquest any a Catalunya hi haurà 1.570.011 alumnes matriculats, 7.822 més que l’any anterior.

La consellera va assenyalar ahir que la ràtio d’alumnes a P3 se situa en una mitjana de 20,7 per aula, amb només un 3,3% dels grups per sobre dels 25 alumnes. A primer d’ESO la ràtio se situa en 28,2 per aula, amb només un 2% dels grups amb més de 30 alumnes. Davant d’aquest augment d’alumnes, també s’ha reforçat el nombre de professors: hi haurà 798 docents més que l’any passat. Com a novetat, els substituts començaran a treballar el 8 de setembre, és a dir, dos dies hàbils abans que comenci el curs. A falta de saber exactament quants substituts es necessiten, la consellera va explicar ahir que la mesura té un cost aproximat d’uns 300.000 euros diaris; per tant, 1,2 milions d’euros en total. El portaveu de la USTEC-STEs, Ramon Font, considera que la mesura és “insuficient” i reivindica la incorporació dels docents des del dia 1 de setembre. “La mesura està molt per sota de les expectatives”, opina el portaveu.

Suport a l’escola inclusiva

Pel que fa a l’educació inclusiva -un dels objectius d’aquest mandat de la conselleria-, Ruiz va fer referència a l’increment de 140 docents, la continuïtat dels 360 professionals d’atenció educativa incorporats el curs passat i les 50 noves unitats de suport a l’educació especial (USEE). En la mateixa línia, també va apuntar que el Govern destinarà 400 docents més als 340 centres d’alta complexitat, en què les substitucions de personal es produiran des del primer dia. La consellera també va assegurar que el departament preveu una partida d’uns 12,5 milions d’euros per a beques menjador, però que encara no poden confirmar-la “amb exactitud” perquè encara no tenen les dades tancades dels consells comarcals.

Com ja és costum, el curs també comença amb barracons en moltes poblacions catalanes. Aquest any, però, el nombre total ha disminuït: ha passat de 90 a 86. El 2008 -en plena crisi econòmica- hi havia 120 escoles en barracons. Pel que fa a les aules, aquest curs n’hi haurà 1.010 en mòduls prefabricats. Per a aquest curs es creen sis escoles, dos instituts i dos instituts escola, situats a Barcelona, Manresa, Mont-ral, Sant Cugat, Lleida, Barberà del Vallès i Torelló.

Èxit de les escoles rurals

La consellera també va treure pit d’una de les joies de la corona del sistema educatiu català: les escoles rurals. El que el curs passat va començar com una prova pilot en set escoles rurals de Lleida i les Terres de l’Ebre, que acollien el primer cicle d’educació infantil, aquest curs s’estén a 50 escoles en total.

Una altra de les novetats d’enguany és la primera construcció de consum quasi zero, que s’ha dut a terme a l’ampliació de l’institut de Pallejà, amb la implantació de mesures d’estalvi i d’eficiència energètica per gastar el mínim possible.

Pel que fa a la distribució de l’alumnat, en ensenyaments obligatoris el 65,7% van en centres públics, un 33% a concertats i un 1,3% als privats. En els ensenyaments postobligatoris la xifra dels que estudien en centres públics s’eleva fins al 71,9%, als concertats és d’un 16,6% i als privats d’un 11,5%. Presentades totes les xifres, ara només queda començar el curs. I si és possible, aprovar-ho tot.

La comunitat educativa reclama al Govern que garanteixi que les revàlides no es faran

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) reclama a la conselleria d'Ensenyament que faci un decret que garanteixi que la revàlida no es farà. "Cal que diguin que no es farà per motius ideològics i no tècnics", ha apuntat el president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Jaume Aguilar, que ha afegit que "cal que hi hagi una voluntat política clara contrària a la Lomce". A més, ha considerat "irresponsable" que a hores d'ara no se sàpiga què passarà amb aquestes proves.

Pel que fa a les beques menjador, Aguilar ha considerat que els 12,5 milions d'euros previstos pel departament d'Ensenyament per a beques menjador, són "insuficients" i ha reclamat que la consellera "faciliti els números" per saber quants nens estan sent becats realment a Catalunya. Al seu torn, Ensenyament ha informat que s'han presentat 100.000 sol·licituds i que encara no estan totes resoltes. De moment s'han atorgat 53.000 ajuts del 50% i 7.000 del 100%.

Substituts el 8, insuficient

"Sorprèn que la consellera, que abans de ser-ho tenia competències justament en el tema de les beques menjador, no doni més dades ni expliqui si es farà una nova convocatòria per incloure-hi aquelles famílies que tenen rendes de més de 17.000 euros i fins a 20.000", ha apuntat Aguilar.

Pel que fa als substituts, el MUCE ha considerat que és un "avenç" que comencin el 8 de setembre però ha reclamat que comencin l'1 de setembre com la resta de mestres.

stats