Societat02/06/2015

Ingressat en estat greu un nen de 6 anys d'Olot per diftèria

Salut fa el seguiment d'unes 140 persones que van tenir contacte amb el malalt, el primer cas registrat a l'Estat en tres dècades

Agències
i Agències

BarcelonaUn nen de sis anys veí d'Olot està ingressat en estat greu a la unitat de cures intensives (UCI) de l'hospital barceloní de la Vall d'Hebron per una infecció de diftèria, segons ha confirmat el departament de Salut. Fonts d'aquest departament han explicat que el nen no estava vacunat, tot i que es tracta d'una vacuna inclosa al calendari i que normalment s'administra juntament amb la vacuna del tètanus i la tos ferina quan el nadó té pocs mesos d'edat.

El nen va arribar dijous a urgències de l'Hospital d'Olot, tot i que els símptomes havien començat el 23 de maig –tenia cefalea, febre i dificultats per empassar menjar–. Divendres van fer-li les proves específiques, segons especifica una alerta sanitària sobre el cas emesa aquest dilluns pel ministeri de Sanitat. Els resultats de les proves van arribar dissabte i van confirmar que el petit estava afectat pel bacteri de la diftèria, una malaltia que no es detectava a Espanya des de 1987 i a Catalunya des de 1983.

Cargando
No hay anuncios

El mateix dia, el nen va ser traslladat a l'UCI pediàtrica de la Vall d'Hebron, on aquest dimarts segueix ingressat en estat greu, intubat i amb ventilació assistida. Segons ha informat el ministeri, des de diumenge el nen rep un tractament amb antitoxina diftèrica que ha arribat de procedent de Rússia. En tractar-se d'una malaltia pràcticament eradicada del països europeus i el fet que no existien dosis del tractament tampoc als Estats Units, l'Estat va recórrer a Rússia per aconseguir l'antitoxina, ha explicat a Efe el secretari general de Sanitat, Rubén Moreno. Una primera dosi va arribar diumenge passat i està previst que aquest mateix dimarts arribin dues més, també provinent de Moscou.

La diftèria és una malaltia infecciosa epidèmica caracteritzada per l'aparició de falses membranes en les vies respiratòries i digestives, amb un període d'incubació que va dels dos als set dies. Es transmet per contacte directe de les secrecions de nas, gola, pell i ulls de les persones infectades. En els casos més greus pot produir l'asfíxia i provocar lesions al cor i als ronyons.

Cargando
No hay anuncios

De colònies la setmana passada

La sotsdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat, Mireia Jané, ha explicat a Europa Press que el noi va estar de colònies la setmana passada "per la zona", amb companys de la seva edat però també amb alumnes d'altres cursos i centres. "Encara que hi hagués altres escoles, estem més alerta amb els companys del mateix centre a què va l'afectat, perquè la diftèria requereix un contacte molt directe", ha precisat, i ha afegit que els nens d'altres escoles van estar separats en tot moment.

Cargando
No hay anuncios

Jané ha explicat també que Salut Pública està seguint a "entre 100 i 150 persones" que han estat en contacte amb el menor, principalment familiars, companys d'escola i personal sanitari -especialment els que van atendre el menor inicialment, quan es desconeixia el diagnòstic-. En relació als escolars, Jané ha destacat que "s'estan revisant els seus calendaris de vacunació i administrant dosis als quals no tenien una correcta administració o ni tan sols l'havien rebut", un procés complex.

"És molt important que els nens estiguin ben vacunats", ha subratllat Jané, que ha destacat que si no s'havia donat cap cas a Espanya des de 1987 és precisament per la correcta vacunació en la primera etapa de la infància, d'entorn al 90%.

Cargando
No hay anuncios

També ha destacat que la tarda d'aquest dimarts s'ha informat als pares dels companys d'escola del nen afectat: "Un per un ens hem posat a disposició per a qualsevol dubte. Estem al seu costat i en control constant". Ha destacat que "encara no hi ha cap hipòtesi i es desconeix l'origen del contagi del menor", tot i que la malaltia no està eradicada a tot el món i s'han detectat brots a països de l'Europa de l'Est i fins i tot als EUA.