L'ingrés mínim i la renda garantida només arriben a una quarta part de les famílies en pobresa extrema

CCOO demana augmentar-ne el pressupost, agilitzar-ne els tràmits i fer-ne més publicitat

Un home demanant diners en un carrer de Barcelona
17/02/2022
2 min

FigueresNomés un 27,6% de les llars en situació de pobresa extrema reben la prestació de la renda garantida de ciutadania (RGC), i només un 25,9% de les famílies que podrien percebre l'ingrés mínim vital (IMV) coneixen el subsidi i han aconseguit, simplement, completar-ne els tràmits de la sol·licitud. Així ho ha denunciat en una roda de premsa aquest al matí Comissions Obreres (CCOO), que ha criticat l'escàs desplegament de les dues ajudes. "La situació és molt crítica, i demostra la incapacitat de l'Estat i la Generalitat de combatre la pobresa que patim els catalans", ha remarcat Saida Ehliluch, responsable d'ocupació i protecció social del sindicat.

A Catalunya hi ha 212.646 persones que reben aquestes prestacions, però la majoria de sol·licituds s'acaben denegant: pel que fa a la RGC, només s'aproven el 18,9% del total dels expedients presentats, i pel que fa a l'IMV, el 27%. En aquest sentit, CCOO denuncia en l'informe presentat –fet a partir de dades de la Fundació Foessa, d'Ivàlua, de l'Institut Nacional de Seguretat Social i de l'Idescat– que una de les crítiques principals que han rebut les dues ajudes és l'elevada documentació necessària per tramitar la sol·licitud. "Això, que no deixa de ser un reflex d'una certa actitud de desconfiança i control excessius, sumat a un context de pandèmia en què les gestions s'havien de fer telemàticament, encara ha fet més palesa la bretxa digital", apunta l'informe.

Per aquest motiu, una de les propostes que ha llançat CCOO és l'agilització dels tràmits, la reducció de la burocratització i que es garanteixi l'atenció presencial. Així, el sindicat assegura que cal concretar un conveni de col·laboració entre el govern espanyol i la Generalitat per crear una finestreta única i comptar amb l'ajuda de les administracions locals, que són més pròximes a la ciutadania.

Més enllà de la dificultat de presentar tota la paperassa, el sindicat considera que les administracions no s'esmercen prou en fer arribar la informació de les prestacions a les llars més vulnerables i que caldria fer-ne més publicitat.

Falta més pressupost

Per millorar el desplegament dels dos subsidis, CCOO apunta que també cal més voluntat política, que es materialitzi en una dotació pressupostària adequada. És imprescindible, apunta l'informe, per ampliar la cobertura i reduir l'"inexplicable" percentatge de sol·licituds denegades, sobretot en "plena situació de pandèmia i, precisament, quan és més necessària que mai". "Si no es corregeix hi ha el perill de cronificar les pobreses", ha advertit Ricard Bellera, secretari de treball i economia de CCOO a Catalunya.

El sindicat també creu que és necessari revalorar les prestacions i augmentar l'indicador de renda de suficiència de Catalunya per determinar la quantia de la RGC. Recorda que està congelada des del 2010 i ja ha estat superada pel mateix indicador d'àmbit estatal malgrat que el cost mitjà de la vida d'Espanya sigui més baix que el de Catalunya. A més, CCOO proposa que es pugui compaginar la remuneració dels dos subsidis amb feines temporals i intermitents, i que se n'incrementi la quantia en cas de tenir fills a càrrec o per a les persones amb diversitat funcional.

stats