Les infermeres alerten d’un repunt de malalties eliminades
Recorden la importància de la vacunació després dels brots de xarampió i tos ferina
BarcelonaA Catalunya les cobertures vacunals són altes, però tot i així encara es produeixen brots de malalties infeccioses que es creien eliminades, com ara el xarampió o la tos ferina. Les causes són diverses. “El món és global i no hi ha fronteres. Cada any hi ha casos de xarampió en països d’Europa i en poques hores poden arribar al nostre país”, explica Antoni Mateu, secretari de Salut Pública de la Generalitat. Des de l’any 2000, el xarampió autòcton es considera eliminat, però no eradicat, i, per tant, la gran mobilitat de les persones pot produir ocasionalment la reintroducció del virus. També una vacunació incompleta pot propiciar el rebrot d’algunes malalties.
Per això, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc) recorda que la vacunació és “fonamental” per prevenir malalties infeccioses, i que “no es pot abaixar la guàrdia”, sobretot després de l’aparició de brots com el xarampió o la tos ferina, fa dos anys.
El mes passat es va detectar un brot de xarampió en 26 pacients de Barcelona i Girona. Eren persones d’entre 18 i 47 anys no vacunades, o bé vacunades de manera incompleta, i dotze dels pacients van necessitar hospitalització. “De brots de malalties que tenien poca incidència o que crèiem eliminades, n’hi ha. S’ha de combatre amb cobertures de vacunació encara més altes i anar a buscar, sobretot, els grups que no estan vacunats”, explica Pepi Estany, infermera d’atenció primària del grup de vacunes de l’Aificc.
En el cas del xarampió, els nascuts entre el 1966 i el 1980 -abans del 1966 tothom el passava i a partir del 1980 la vacuna es va generalitzar- són “més vulnerables davant la malaltia”, explica Mateu, que recomana consultar el metge de primària en cas de no haver passat el xarampió ni haver-ne estat vacunat. “És molt contagiós i no exempt de problemes. No s’ha de banalitzar”.
Pel que fa a la tos ferina, el 2011 es va detectar un rebrot de la malaltia, quan el nombre de casos es va multiplicar per cinc, i s’ha mantingut en nivells elevats durant els dos anys següents. És per això que el departament de Salut recomana a les embarassades, en una iniciativa pionera a l’Estat, vacunar-se de la tos ferina entre les 27 i les 36 setmanes de gestació per protegir el nadó. Estany explica que anteriorment s’havien detectat altres brots, com ara de galteres.
El calendari vacunal arriba fins als setze anys, però les infermeres d’atenció primària recorden que és necessari continuar la immunització en l’edat adulta, ja sigui per administrar dosis de record de vacunes com la DTPa (tètanus, diftèria i tos ferina), per edat -a partir dels seixanta anys disminueix la resposta immunitària i s’indica la vacuna de la grip i la del pneumococ- o en cas de viatge. “Les malalties sempre hi són. Cal estar amatents i per això tenim les vacunes”, conclou Mateu.
Primavera lleu per als al·lèrgics al pol·len
Els al·lergòlegs vaticinen una primavera “sense concentracions elevades de pol·len” per la falta de pluges. Les previsions indiquen que les pol·linitzacions estaran “dins de la normalitat o fins i tot seran inferiors a les normals”. La coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, Jordina Belmonte, preveu que els pròxims mesos no seran complicats per als al·lèrgics. Tot i així, el pronòstic pot canviar si arriben pluges, diu. El pol·len del plataner trigarà encara unes setmanes a fer-se present. I el xiprer ja està causant al·lèrgies.