Els infectats lleus de covid podrien ser immunes tota la vida
Els afectats emmagatzemen cèl·lules a la medul·la òssia capaces de produir anticossos protectors
BarcelonaLa medul·la òssia de qui s'infecta de covid de forma lleu és una font d'anticossos protectors contra el virus a llarg termini, segons les conclusions d’un estudi d'investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington a Saint Louis (Estats Units) i publicat a la prestigiosa revista científica Nature. Mesos després de recuperar-se de la infecció, el moll de l'os de l’afectat emmagatzema cèl·lules plasmàtiques amb memòria i capacitat de produir defenses específiques contra el coronavirus. En el cas que el virus reaparegui, aquestes cèl·lules reconeixen la proteïna S –la que utilitza el covid per entrar i infectar les cèl·lules– i alliberen les defenses al torrent sanguini per fer-hi front.
Així, l’organisme està preparat per fabricar anticossos sempre que calgui barrar-li el pas al virus. O, dit d’una altra manera, les cèl·lules plasmàtiques estarien conferint immunitat a l'afectat durant un període de temps indeterminat. Segons els investigadors, hi ha “fortes evidències” que permeten afirmar que els infectats podrien estar protegits bona part de la seva vida després de passar el contagi de forma lleu.
Els resultats també desmunten la idea que un pacient lleu de covid perd la immunitat poc després de la infecció. Alguns estudis havien descrit una reducció molt pronunciada de la quantitat d’anticossos específics a partir del quart mes des de la recuperació del contagi, però l'investigador principal de l’estudi publicat a Nature, l’immunòleg de l’Escola de Medicina de la Universitat de Washington Ali Ellebedy, assegura que aquest comportament és “normal”. “[Els anticossos] No baixen a zero, s'estabilitzen”.
Quan el virus desapareix i els anticossos ja no són necessaris, la majoria de les cèl·lules plasmàtiques moren i els nivells serològics –anticossos específics en sang– disminueixen. Les molècules que sobreviuen es traslladen i s’instal·len al moll de l’os, i fabriquen i segreguen més defenses a petita escala.
L’estudi, fet a partir de 77 pacients que havien tingut covid lleu o moderat, demostra que la majoria dels participants experimentaven aquest descens d’anticossos quatre mesos després de superar la infecció. Poc després, aquesta reducció s’alentia i es feia més gradual, sense que desapareguessin del tot. A més, algunes cèl·lules plasmàtiques es mantenien al torrent sanguini fins a onze mesos després del contagi, i encara eren detectables en sang fins que migraven a la medul·la.
Ellebedy afirma que les cèl·lules plasmàtiques de llarga durada “poden mantenir-se tota la vida". El també immunòleg Menno van Zelm, de la Universitat Monash de Melbourne (Austràlia), afirma que aquesta nova evidència és una bona notícia perquè també repercuteix sobre les vacunes, ja que “tindran els mateixos efectes duradors".