SANITAT
Societat21/11/2011

L'alcalde de Sils afirma que s'atendria millor els veïns si el CAP estigués obert 24 hores

Un home va morir d'un infart divendres després que la família anés a l'ambulatori, que des de fa 2 mesos tanca a les nits, i no hi trobés metge. Tot i que els serveis d'emergències van atendre'l en només 15 minuts, no van poder reanimar-lo. Salut defensa que el procediment més efectiu és trucar al SEM

Ara
i Ara

BarcelonaL'alcalde de Sils, Martí Nogué, manté que amb el centre d'atenció primària (CAP) obert les 24 hores del dia, el municipi prestaria una millor atenció als veïns. Nogué, que ja havia sol·licitat al departament de Salut que reconsiderés la decisió de tancar l'equipament a les nits, ha actualitzat la queixa després de la mort d'un home que va patir un infart en un horari en què el CAP no disposava de cap metge. "No podem estar contents amb l'ambulatori tancat", ha explicat Nogué a l'ARA. Salut reitera, en canvi, que el procediment més efectiu és posar-se en contacte amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). "En una situació d'urgència, el més adequat és trucar al telèfon 112, que desplegarà el recurs especialitzat", recorda el cap del SEM a Girona, Jaume Heredia.

Un veí de Sils, Joan M., va morir divendres al matí d'un infart mentre el centre d'atenció primària (CAP) del municipi estava tancat. Els familiars de la víctima, de 62 anys, van anar a buscar ajuda mèdica a l'ambulatori –a uns 30 metres del domicili familiar–, però es van trobar que a l'equipament no hi havia cap metge. El CAP de Sils, que fins el 12 de setembre estava obert també en horari nocturn, ara té les portes tancades des de les 9 del vespre fins a les 8 del matí. La primera trucada de la família al Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) es va fer a les 7.40 hores del matí. Tot i que l'ambulància, amb una unitat de servei vital bàsic, va atendre l'home 15 minuts després, no es va poder fer res per reanimar-lo. El metge, que va arribar al CAP pocs minuts després de les 8 del matí, tampoc va poder evitar la mort del veí de Sils, que va ser enterrat dissabte. A Sils, la Policia Local disposa de dos desfibril·ladors mòbils i ha signat un conveni amb la Diputació de Girona per instal·lar-ne més de fixos.

Cargando
No hay anuncios

Portaveus de la Regió Sanitària de Girona han confirmat a l'ARA els fets. Recorden que es va donar resposta al cas "en els terminis previstos" i que l'atenció va ser "correcta". La reordenació de l'atenció continuada aplicada pel departament de Salut, que ha provocat el tancament en horari nocturn de més d'una cinquantena de CAPs arreu del territori, ha provocat molta contestació ciutadana a la comarca de la Selva.