BARCELONA
Societat28/05/2018

Indignació als Encants per la impunitat del ‘mercat de la misèria’

L’Ajuntament permet que els venedors irregulars s’hi instal·lin a la porta

Enric Borràs
i Enric Borràs

BarcelonaEls venedors del mercat dels Encants de Barcelona no són gaire amics de l’anomenat mercat de la misèria, format per desenes de venedors ambulants sense permís que ofereixen objectes reciclats, trets de les escombraries i fins i tot robats. Però abans-d’ahir es van indignar quan es van trobar que els venedors ambulants s’havien instal·lat a la porta mateix del mercat legal -que els diumenges no obre-, en una zona delimitada per tanques de l’Ajuntament i amb cotxes i agents de la Guàrdia Urbana.

L’Associació de Venedors dels Encants ha emès un comunicat en què expressa la “total disconformitat” respecte a “l’autorització de l’Ajuntament” del “mercat il·legal”. El consistori, per la seva banda, nega que hagi donat cap autorització. “L’única cosa que està fent l’Ajuntament és gestionar la situació i els constants canvis d’ubicació”, han assegurat a l’ARA fonts municipals, admetent a la pràctica el que critiquen els venedors autoritzats.

Cargando
No hay anuncios

“Aquest diumenge la Guàrdia Urbana ha permès per primera vegada la lliure venda il·legal a més de 400 venedors que arriben d’arreu, no només de Barcelona, just davant del nostre mercat”, critica Maria Durango, membre de la junta de l’associació i filla i neta de venedors dels Encants. “Els han delimitat l’espai amb tanques de l’Ajuntament de Barcelona, els han tallat carrers exclusivament per exercir la seva activitat i han tingut Guàrdia Urbana al seu servei”, insisteix. Critica que per a tot això els venedors ambulants no paguen cap taxa, mentre que a ells els fan pagar “un mercat arquitectònicament inútil”.

Incògnita amb les multes

L’Ajuntament argumenta que el mercat de la misèria “és un fenomen irregular i espontani que succeeix des de fa molts anys” a la zona de la plaça de les Glòries, i que totes les ciutats tenen mercats informals d’aquesta mena. A més, admet que els últims anys s’ha fet “més visible i més gran”, i que “amb la crisi s’ha estès a altres indrets de Barcelona”. Per això, diuen les fonts municipals, fa mesos que estudien “el fenomen”; volen analitzar “com es pot gestionar des del realisme i garantint sempre al màxim la convivència a l’espai públic”. Tot i això, les mateixes fonts no aclareixen si la Guàrdia Urbana multarà o no a partir d’ara els venedors ambulants.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, quan apareixia una patrulla de la policia municipal a la zona on hi havia els venedors irregulars, se n’anaven a una altra banda de la plaça. Que el consistori hagi decidit “gestionar la situació i els constants canvis d’ubicació” dona a entendre que això s’ha acabat, i l’única manera de no fer-los anar d’una banda a l’altra és deixar-los de perseguir. Segons l’Associació de Venedors dels Encants, aquesta “permissivitat” fa “el problema cada vegada més gran” i la solució no passa per traslladar els ambulants a una altra banda de la ciutat, sinó per “erradicar” el mercat de la misèria.

Segons Durango, el director dels Encants va comunicar dimecres a la junta de l’associació de venedors la decisió municipal de permetre que el mercat de la misèria s’instal·lés enganxat als Encants. “El que no sabíem és que fins i tot els tallarien el carrer perquè s’hi posessin”, insisteix, indignada. Explica que s’han queixat per via electrònica i que esperen reunir-se aviat amb responsables municipals.

Cargando
No hay anuncios

Voltes per la plaça

El mercat de la misèria s’ha anat consolidant amb els anys i desenes o fins i tot centenars de venedors s’hi apleguen cada dia, de dimarts a diumenge, exposant tota mena de mercaderies directament a terra o damunt de llençols. Fins ara canviaven de lloc quan la policia els feia fugir o els multava. “No hi havia gaire coordinació”, explica Durango: “Com que les Glòries són a la frontera de tres districtes, quan venia la patrulla d’un districte només havien d’anar a una banda de la plaça que fos d’un altre districte i la patrulla corresponent podia trigar hores a arribar-hi”.

Cargando
No hay anuncios

Els venedors dels Encants ja estaven enfadats per aquesta permissivitat, però la decisió de l’Ajuntament els ha fet saltar. “¿De què serveix gastar-se 50 milions d’euros si el tracte que se’ns dispensa és aquest?”, es pregunta la venedora de tercera generació. L’actual espai del mercat dels Encants es va inaugurar el 2013. L’edifici, obra de l’arquitecte Fermín Vázquez, va costar en concret 56,4 milions d’euros i cinc anys d’obres. Hi caben prop de 300 parades i té 15.000 metres quadrats d’ús comercial.