Indemnització milionària per les morts de Sant Boi
Els tres acusats per l'ensorrament del camp de beisbol de Sant Boi accepten una condemna de dos anys i 2,2 milions d'euros. L'acord amb les famílies de les víctimes va evitar ahir la celebració del judici.
BARCELONA.Una condemna de dos anys -que els allibera de l'ingrés a la presó perquè no tenen antecedents- i 2,2 milions d'euros d'indemnització. Els tres acusats per l'enfonsament del camp de beisbol municipal de Sant Boi de Llobregat el gener del 2009 -l'aleshores cap del departament de projectes i obres del consistori, María Carmen R.A., l'arquitecte tècnic municipal Daniel C.M. i el responsable de l'empresa adjudicatària, José G.M.- van admetre ahir la seva part de responsabilitat en l'ensorrament del camp i van arribar a un acord amb les famílies dels nens per no celebrar el judici.
El 24 de gener del 2009 una forta ventada va provocar que el túnel de bateig del camp de beisbol municipal de Sant Boi s'enfonsés mentre un grup de nens i uns monitors eren a l'interior. L'ensorrament va provocar la mort de quatre nens d'entre 8 i 10 anys i va deixar ferits set menors més i dos adults. Segons la fiscalia, el projecte de l'obra del túnel era ple "d'imprecisions i insuficiències" que els dos tècnics municipals no van saber detectar perquè hi va haver "un defectuós i descuidat compliment dels deures professionals". L'execució de l'obra, a més, també va tenir moltes deficiències, que els tècnics no van veure perquè no van visitar-la.
L'acord va evitar a l'últim moment la celebració del judici, fixat per a aquest dilluns. L'advocat de les famílies dels quatre nens morts i de cinc dels ferits, Josep Maria Fuster Fabra, va explicar a les portes de la Ciutat de la Justícia que no es va poder arribar a un acord amb anterioritat perquè, fins fa pocs dies, l'Ajuntament mantenia que el vent "excepcional" havia provocat l'ensorrament del camp. Quan es va practicar la prova pericial, però, es va veure "molt clar", segons l'advocat, que hi havia defectes greus en la construcció. El túnel va aguantar les primeres ventades d'aquell dia -de fins a 122 km/h-, ja que la direcció de les ràfegues deixava la zona resguardada, però cap a les 11 del matí un canvi de direcció del vent el va enfonsar. "En no existir elements específics d'ancoratge, l'acció descendent del vent va provocar l'aixecament de la coberta, que es va replegar sobre si mateixa. En volar la coberta, pràcticament de manera simultània es van enfonsar les parets de l'edificació a causa de la precarietat constructiva", conclou la fiscal en el seu escrit d'acusació.
Crits d'assassins
"Volíem que els acusats reconeguessin la seva culpabilitat i que l'Ajuntament assumís la seva responsabilitat", va afirmar ahir Fuster Fabra, que va explicar que pràcticament la totalitat dels diners ja està consignada als jutjats. L'Ajuntament ha fet front a 500.000 euros del total dels 2,2 milions, mentre que la resta de la indemnització l'han abonada les asseguradores. Malgrat haver arribat a un acord, les parts van haver de ratificar-se ahir davant la jutge.
Els tres acusats, que s'enfrontaven a una pena de quatre anys de presó per quatre delictes d'homidici imprudent i nou de lesions, van admetre ahir els fets i van acceptar la condemna, que no es pot recórrer, no inclou cap inhabilitació per exercir el seu càrrec i els lliura d'entrar a la presó. L'advocada del consistori, Maria Saló, va destacar, en declaracions a la sortida dels jutjats i sense admetre preguntes, que l'Ajuntament ha fet "tot el possible" per intentar reparar el dany a les famílies. Saló no va voler valorar "la perícia o imperícia" dels tècnics imputats però sí que va tornar a repetir que el vent d'aquell dia de gener del 2009 era "excepcional" i era "absolutament imprevisible" que l'edifici s'ensorrés.